Pýtate sa na Facebooku: Čo všetko vás čaká, ak sa dostanete do relácie Nová záhrada?

Obľúbená relácia Nová záhrada prináša inšpirácie všetkým milovníkom záhradkárčenia už dlhé roky a je neodmysliteľnou súčasťou nedeľňajšieho popoludnia na JOJke. Minulý týždeň sme vám povedali, podľa čoho sa vyberajú záhrady, v ktorých sa budú realizovať zmeny. Teraz vám prezradíme, čo vás čaká, ak sa do relácie dostanete!

Na obrazovkách JOJky sme v priebehu niekoľkých rokov odvysielali neuveriteľných 132 epizód obľúbenej relácie Nová záhrada a približne rovnaké množstvo záhrad zrenovovali naši chlapci Martin Čurda a František Laššák. Pred týždňom sme vám objasnili, na základe čoho sa vberajú záhrady, ktoré sa budú pred televíznymi kamerami dávať dokopy. Teraz vám prezradíme, čo vás čaká, ak vás do relácie vyberú! „Vždy absolvujeme obhliadku vybranej záhrady. Bez toho to nejde. Dá sa spraviť návrh aj iba z fotografií a pôdorysného plánu na diaľku, ale to nie je ono. Nie som veštica, aby mi stačili fotky a meno. Na obhliadke totiž vidím širšie vzťahy na pozemku, priestor v reálnych rozmeroch a každý detail - ako je spádovanie plochy, či typ pôdy, alebo cestu slnka počas dňa. Navyše – obhliadka záhrady poskytuje priamy kontakt s majiteľmi. Živú interakciu s nimi, ani reálny pohľad na pozemok mi fotografie nedajú,“ povedal Garden Vedúcko Martin Čurda.

Mimoriadne dôležité však je aj to, aby majitelia záhrady skutočne súhlasili s nakrúcaním a pred kamery sa aj fyzicky postavili. Chlapci z Novej záhrady už totiž zažili nejednu situáciu, keď realizácia úprav stroskotala práve na tomto bode. „Okrem toho – už na úvod musíme vedieť na čom sme – či domáci skutočne súhlasia s nakrúcaním. Stalo sa neraz, že si to rozmysleli. Prípadne s kým všetkým môžeme z ich rodiny na obraz počítať,“ vysvetluje Martin. Aby sa dala nová záhrada vytvoriť naozaj k spokojnosti všetkých strán, musia chlapci vedieť aj to, ako sú na tom majitelia s časom. „Musíme poznať ich časové obmedzenia (často ešte dorábajú rôzne stavebné projekty, ako sú chodníky, zasakovačky, obrubníky okolo domu) prípadne obmedzenia z práce. A musíme zohľadniť aj ich predstavy, no zároveň reálne odhadnúť naše sily. Takmer vždy chcú domáci prerobiť celú záhradu a my si musíme vybrať a dohodnúť sa s nimi, ktorú časť záhrady pretvoríme na obraz,“ prízvukuje Čurda.

Nová záhrada - František Laššák a Martin Čurda Zdroj: TV JOJ

Po prvotnom oboznámení sa s majiteľmi, ich časovými možnosťami, finančnými možnosťami a možnosťami samotnej záhrady prichádza na rad kreativita. „Po tomto všetkom nasleduje stretnutie znova, kde domácim prezentujem našu víziu, ako a čo by sme mohli v záhrade pretvoriť. Nie je to samozrejme žiaden diktát – domáci sa pýtajú a vyjadrujú svoj pohľad na vec. Po tom, čo je návrh schválený, nastupuje Feri a pripraví rozpočet, aby domáci vedeli do čoho idú. Potom nasledujú termíny, záhradu si zaradíme do plánu nakrúcania a v závere príprav si Feri rieši logistiku – objednanie potrebného materiálu, jeho dopravu, aj dopravu našich pracantov.“ Martin Čurda však pripomenil, že nie vždy stačia len dve stretnutia. Každá záhrada je jedinečná. „Niekedy je stretnutí aj viac, ako len dve, kým sa dohodneme. To hlavne vtedy, ak domáci čosi dorábajú, alebo prebudovávajú a my len priebežne monitorujeme, ako práce pokračujú, aby sme vedeli aspoň nahrubo, kedy môžeme so záhradou počítať na nakrúcanie. A áno, už na prvej obhliadke mám nápady, ktoré zapracujem do návrhu, no na prvom stretnutí ešte o nich veľmi nehovorím. Radšej viac počúvam domácich, ich predstavy a požiadavky,“ dodal na záver.

Sledujte obľúbenú reláciu Nová záhrada každú nedeľu o 15:50 na JOJke!