Chcete si založiť živý plot? Vymeňte problematické a vysychajúce tuje za TIETO kríky!

Mnohí záhradkári sa pri plánovaní živého plota sústredia len na ihličnany a najčastejšie na tuje. Lenže tie sú z dlhodobého hľadiska veľmi problematické. Často vysychajú, trápia ich škodcovia a navyše stále vyzerajú rovnako. Inšpirujte sa chlapcami z Novej záhrady a namiesto tují si do záhradky vyberte niečo z týchto drevín a kríkov!

Úlohou živého plota je, aby nás v záhradke ochránil pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov. Popri tom by mal aj pôsobiť esteticky, keďže tvorí veľkú súvislú plochu. Klasické tuje tieto požiadavky síce spĺňajú bravúrne, no len do momentu, keď začnú hnednúť a vysychať. Vtedy je s nimi viac trápenia, než radosti. Ak to poznáte aj vy a uvažujete nad zmenou, prípadne živý plot len plánujete založiť, vyskúšajte si do záhradky umiestniť úplne iné dreviny.

Na živý plot sú najideálnejšie vždyzelené dreviny či kríky, ktoré vyzerajú pekne aj v zimných mesiacoch. Najideálnejšie je, ak prípadne kvitnú, majú nejaké plody, alebo sú aspoň okrasné listom. Uvažovať môžete nad druhmi ako napríklad vavrínovec, krušpán (buxus), Cezmína, jarabina, bršlen, Dráč Thunbergov,borievka, arónia čiernoplodá či rakytník. Márne ale vôbec nemusia byť ani listnaté opadavé dreviny.

Nová záhrada - živý plot Živý plot vytvorený z kríkov či drevín, ktoré sú okrasné listom, vyzerajú oveľa krajšie než nudné zelené tuje. Zdroj: Profimedia

Mnohí pestovatelia si nechcú na živý plot vybrať opadavé dreviny, pretože majú obavy z toho, že po opadaní listov nebudú mať dostatočné súkromie. Zahradkárka Danka však veľmi dobre vie, že to je skôr mýtus, než pravda. Do svojej záhrady vysadila alej asi 50- centimetrových hrabov, ktoré sa v priebehu troch rokov tak vytiahli, že jej poskytujú dostatočnú ochranu pred neželanými pohľadmi. Keď rozkvitnú, vytvoria krásnu zelenú stenu. V zime, na začiatku, kým boli ešte menšie, tak samozrejme trošku opadli. Ale, keď sú už takto väčšie a bohatšie, držia tie listy. Ktoré zhnednú a na jar opadnú. Ale vzápätí znovu takto pekne narastú,“ vysvetlila v Novej záhrade. Tak čo, vyskúšate naše tipy na živý plot?

Nová záhrada - hraby Aj listnaté stromy vedia vytvoriť krásny hustý porast, ktorý vás ochráni pred zvedavými pohľadmi susedov. Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!