Bojujete v záhrade s múčnatkou? Postrekom sa jej nezbavíte, pomôžu vám tieto 2 rady!

Mnohí pestovatelia sa už vo svojej záhradke stretli s problémom, ktorý sa volá múčnatka. Toto najznámejšie a najrozšírenejšie hubové ochorenie nás vie poriadne potrápiť, pretože je pomerne ťažké zbaviť sa ho. Nie je to však nemožné. Dajte na rady chlapcov z Novej záhrady a uvidíte, že časom bude vaša záhrada v oveľa lepšej kondícii!

Klimatické zmeny, ktoré sú sprevádzané prudkými zmenami počasia a jeho výkyvmi, vplývajú negatívne nielen na ľudí, ale aj na prírodu. Výnimkou nie sú ani naše záhradky, ktoré sú v dôsledku rýchleho striedania tropických horúčav a prívalových dažďov menej imúnne voči škodcom, plesniam či iným ochoreniam. Niet preto divu, že čoraz častejšie bojujeme, napríklad, s nepríjemnou múčnatkou. „Je to hubové ochorenie. Huba je nízka forma života, ktorá je brutálne adaptabilná a nevadí jej takmer nič. Ak je vlhký nástup vegetačného obdobia, potom horúčavy, tie spóry lietajú všade. Výkyvy počasia tomu nepomáhajú. Rastliny ako vyššie formy života, majú nižšiu adaptabilitu, čiže ony vplyvom klimatických zmien, dlhých období sucha, prívalových dažďov, trpia. Majú nabúranú imunitu a naopak hubám to nahráva. Takže, bohužiaľ, rastliny sú náchylnejšie na ochorenia. Máme skúsenosti, že ak je silný rok, múčnatka napáda a likviduje aj odrody, ktoré sú resistentné voči múčnatke,“ vysvetlil pre joj.sk Garden Vedúcko Martin Čurda.

Keďže vývoj počasia nemáme vo vlastných rukách, na prvé počutie to znie tak, akoby boj s chorobami na rastlinách bol vlastne bojom s veternými mlynmi. Nie je to však také tragické, ako by sa mohlo zdať. V snahe zbaviť sa múčnatky nám významne pomôže, ak na ňu budeme myslieť už pri výsadbe. „Najdôležitejšie je dodržiavať rozostupy. Možno by som vylúčil chémiu a nešiel by som do nej. Aj keď mnohí po nej siahnu automaticky,“ podotkol Čurda. Postrek sa vypláca len preventívne na jar, napríklad, v podobe vápenatého mlieka, ktoré múčnatku pomôže eliminovať. V silných rokoch ju ale aj tak nevyhubí. Ak už je rastlinka napadnutá, na postrek je neskoro. V tomto prípade pomôže už len mechanické odstránenie chorých listov či častí rastlín. Po ich odstránení ich treba ideálne spáliť, aby sa vylúčila možnosť obnovenia produkcie výtrusov. Čiže, určite tieto odstránené časti rastlín nedávajte do kompostu.

Nová záhrada - múčnatka Boj s múčnatkou je náročný a zdĺhavý, no nie je nemožné ho vyhrať. Zdroj: Profimedia

​Tak ako pri škodcoch, aj pri múčnatke, nám môže významne pomôcť aj výsadba rôznych typov rastlín. V monokultúrach sa totiž každé ochorenie či parazity šíria rýchlejšie. „V každej záhrade je dôležitá diverzita, lebo druhová skladba pomôže zamedziť šíreniu medzi druhmi. A taktiež treba rastlinám dopriať dostatok priestoru a miesta. Keď sú na seba natlačené, vzniká zlé prúdenie vzduchu a tým pádom sa huby rozširujú. Tomu vieme zamedziť my a eliminovať tak šírenie múčnatky,“ uzavrel Garden Majster František Laššák.

Pre viac tipov sledujte premiérové časti Novej záhrady každú nedeľu o 15:50 na JOJke!