Ničí vám záhradu krtko a chcete sa ho zbaviť? Zaručene vám pomôžu tieto 2 postupy!

Na Facebooku nám pre chlapcov z Novej záhrady často posielate množstvo otázok, ktoré sa týkajú rôznych rád a tipov. Jednou z nich bolo aj to, ako sa zaručene zbaviť krtka. Ak s týmto nepozvaným hosťom bojujeje aj vy, zbystrite pozornosť!

Nočnou morou azda každého záhradkára či pestovateľa je krtko – odborne krt obyčajný. Tento maličký a mierumilovne pôsobiaci hmyzožravec totiž dokáže urobiť v našich poctivo pestovaných záhradách hotovú paseku. Pri hľadaní potravy si v pôde kope spletitú sieť podzemných chodbičiek, ktoré končia nad povrchom zeme nevzhľadnými kôpkami zeminy, ktoré sú známe ako krtince.

Chlapci z Novej záhrady s nadsázkou a vtipom hovoria, že najlepším spôsobom, ako bojovať s krtkom, je nemať krtka. Keď ale dáme humor bokom, zistíme, že zbaviť sa tohto živočícha vôbec nie je jednoduché. „Zbaviť sa krtka je dosť ťažké. Plašiče fungujú na princípe zvuku, ktorý je pre krta nepríjemný, lebo má veľmi dobrý sluch. Ak si ho kúpime viacerí, tam to stráca účinok. Potom musíme vychádzať z toho, že krt ryje tam, kde je život a kde sa mu dobre ryje. Ak máme to šťastie, že máme celú záhradu na dobrej pôde a krt sa má kde „vyblázniť“, tak to musíme vyselektovať. Niečo obetovať treba, kde sa on presunie. To, čo chceme chrániť, chránime mechanicky. Napríklad, trávnik,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda.

Krt obyčajný Krtko vyzerá veľmi milo a neškodne, no môže našu záhradu doslova zničiť. Zdroj: Pixabay

​Prvým krokom je teda premyslieť si, ktorú časť záhrady krtkovi vyčleníme na to, aby si v nej mohol hrabať. Ostatné časti záhrady pred ním chránime dvomi spôsobmi. „Trávnik chránime tak, že ho chránime sieťou proti krtovi. Čiže, už pri zakladaní trávnika, ak veľmi nechceme, aby nám tam ryl, musíme na to myslieť. Týmto mu vymedzíme priestor, kde sa mu určite nepodarí dostať. Ale necháme mu, napríklad, zeleninové hriadky niekde vzadu v záhrade alebo kúsok pri kompostovisku, kde to žije a kde si potravu nájde. Pretože krt má tak obrovský výdaj energie pri razení chodieb, že nevydrží hladovať dlhšie ako 24 hodín. Ak nenájde potravu, umiera. Takže, sa vyhýba ťažkým íľovitým pôdam, pôdam, kde nie je život,“ doplnil Čurda.

Krtince Ak sa budete držať tipov od chlapcov z Novej záhrady, takého kôpky vo svojej záhrade už neuvidíte. Zdroj: Pixabay

Taktiež podotkol, že plašič je síce účinný, ale iba v prípade, ak ho nemá v záhrade každý pestovateľ. V tom prípade sa to opäť minie účinku a krtko bude z nepríjemného hluku akurát tak zmätený, že bude ryť ešte intenzívnejšie a urobí ešte väčšiu paseku. Podľa Garden Vedúcka by sme tiež určite mali zabudnúť na ľudové recepty ako sú dymovnice, zapálené vlasy či chlpy alebo vytápanie chodbičiek. Nielenže to vôbec nie je voči krtkovi humánne, ale aj nám to z dlhodobého hľadiska nepomôže. Ak máme v záhrade výživnú pôdu a nezabojujeme proti nemu komplexne, po čase sa do nej bude stále vracať. Krtka preto treba prijať ako súčasť spoločenstva, zžiť sa s ním a vymedziť mu priestor.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:50 na JOJke!