Chcete mať záhradu plnú farebných a voňavých kvetín bez driny? Posaďte si TIETO 2 druhy!

Záhrada plná voňavých a farebných kvetov, okolo ktorých lietajú včielky a motýle, sú snom azda každého záhradkára. Lenže väčšina kvitnúcich rastlín si vyžaduje veľa starostlivosti. Ak nemáte času nazvyš a nechcete v záhrade drieť, chlapci z Novej záhrady majú pre vás super tip!

Kvetiny sú krásnou súčasťou každej záhrady, no netreba zabúdať na to, že sú aj veľmi prospešné pre včielky či motýle. Väčšina pestovateľov si síce praje rozkvitnuté záhony, ktoré krásne rozvoniavajú, ale nemá dostatok času na to, aby sa tomu venovala. Našťastie, existujú aj také rastlinky, ktoré pri minimálnej starostlivosti prinášajú maximálny osoh.

Chlapci z Novej záhrady predstavili dva druhy, ktoré majú spoločného menovateľa a tým je ich vôňa. A navyše, sú pomerne nenáročné na starostlivosť. Prvou takou rastlinkou je levanduľa. Ale, pozor, nie tá klasická, ktorú všetci poznáme. Ide o špeciálnu odrodu. Je to novší kultivár. Je to jedna z tých krajších a elegantnejších levandulí. Jej názov je Ellegance Purple, takže naozaj v tom názve je to aj povedané, že kvety sú výrazne purpurové. Bohato kvitne, má husté a veľké kvety. Býva aj väčšia ako klasická levanduľa,“ vysvetlil Garden Majster František Laššák. Pri pestovaní levandule nesmieme zabúdať na to, že ju treba pravidelne rezať. Čím častejšie ju režeme, tým lepšie. Rezom totiž jej kvitnutie obnovujeme a zabezpečíme si tak jej permanentné kvitnutie počas celej sezóny.

Druhou kvetinou, ktorá krásne vonia a nepotrápi vás náročnosťou, je Mukdenia – odroda Nova Flame. Ide o stálezelenú a mrazuvzdornú rastlinku, ktorá dorastá do výšky 50 centimetrov. Kvitne od jari (marec, apríl, máj) až do jesene a jej kvety sú šarlátovej farby. Čo sa týka rezu, je to pravý opak levandule. Rastlinku netreba rezať, má rada slnečné stanovište, ale dobre sa jej darí aj na polotieni.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!