Posaďte si do záhrady zázračný Nechtík lekársky: Poznáte všetky jeho liečivé účinky?

Mnohí záhradkári doma pestujú rôzne liečivé rastliny, ktoré neskôr sušia na čaj či vyrábajú z nich tinktúry. Vedeli ste však, že existuje rastlinka, ktorá má okrem liečivých účinkov aj ochrannú funkciu v záhrade?

Keď naši chlapci z Novej záhrady zavítajú na návštevu k profesorovi Ivanovi Hričovskému, je viac než isté, že sa opäť dozvieme kopec zaujímavých informácií. Inak to nebolo ani pri tej poslednej. Skúsený ovocinár totiž na záhradke pracuje aj spolu so svojou manželkou Evičkou a kým on sa stará o plodové stromy a kríky, ona má na starosti okrasné rastlinky. Jednou z nich je aj Nechtík lekársky, ktorý je v našich záhradách doslova malým zázrakom. Nechtík je naša obľúbená liečivka. Je na všetky boľačky, od trávenia, cez kŕčové žily, na rany...Pestuje sa sám. Vyseje sa sám, sám zakvitne a my ho len pozbierame,“ vysvetlila Hričovská. V záhrade plní aj významnú ochrannú funkciu, najmä v prípade, ak je vysadený v tesnej blízkosti plodových druhov, ako napríklad marhuľa. Svojou vôňou totiž odpudzuje škodcov.

Avšak najznámejšou a najdôležitejšou vlastnosťou nechtíka je to, že je liečivý. Čaj z tejto rastlinky zlepšuje trávenie, blahodárne pôsobí na pečeň, žlčník i obličky. Dokonca je skvelým podporným prostriedkom pri všetkých druhoch rakoviny, najmä tráviaceho traktu. Okrem toho zlepšuje činnosť srdca, mierne znižuje tlak krvi a upokojuje aj centrálnu nervovú sústavu. Jeho skvelé účinky určite ocenia aj dámy, keďže priaznivo pôsobí na ženské orgány. Obzvlášť pred bolestivou a silnou menštruáciou sa odporúča piť čaj z nechtíka.

Zdroj: Profimedia

​​Táto zázračná rastlinka však pomáha nielen zvnútra, ale aj zvonka, keďže má vysoké baktericídne a regeneračné účinky. Používa sa na podporu hojenia rán či pri zápaloch kože, ústnej dutiny i pri paradentóze. Použiť sa ale môže aj na starecké škvrny, na kŕčové žily či ako prísada do sedacích kúpeľov. Výhodou je, že sa môže užívať bez problémov dlhodobo a nemá žiadne nežiaduce účinky.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!