Máte trávnik a záhony ušliapané od veľkého plemena psíka? TOTO vyrieši váš problém!

Chovatelia veľkých plemien psíkov žijúci v rodinnom dome alebo vlastniaci záhradu či chalupu určite veľmi dôverne poznajú problém s ušliapaným trávnikom či rozhrabanými záhonmi. Ak už neviete, ako svoju záhradu ochrániť pred vašimi chlpatými miláčikmi, vyskúšajte tipy od chlapcov z Novej záhrady!

Mať psíka, či už ako spoločnosť alebo ako nemého strážcu pozemku, je obrovská radosť. Zároveň to so sebou nesie aj problémy spojené s našimi záhradkami. Štvornohí miláčikovia nám totiž často vďaka svojej zvedavosti poškodia výsledky nášho úsilia. Mnohí určite veľmi dobre poznajú ten pocit zúfalstva, keď psík rozhrabe čerstvo upravený či roky pestovaný záhon. Taktiež, najmä pri väčších plemenách, akými sú nemecký ovčiak, bernardín, labrador, doga či mastif, sa často stáva, že trávnik pod ich váhou trpí a je skrátka ušliapaný.

Nová záhrada - psík v záhrade Zdroj: Profimedia

​Tento problém mala aj pani domáca, u ktorej chlapci z Novej záhrady robili krásnu premenu pozemku. Záhon s kvetinami obložili vápencovými kameňmi približne do výšky 15 až 20 centimetrov. Obloženie poslúži ako optická zábrana a docieli, aby psík rastliny neobhrýzal a v záhone nehrabal. Majiteľka pozemku totiž zo skúseností vie, že táto možnosť je veľmi úspešná.

Nová záhrada - psík v záhrade Zdroj: Profimedia

​Chlapci z Novej Záhrady mali jasno aj v otázke ušliapaného trávnika. Zelený koberec, ktorý nemal šancu prosperovať a prežiť, odstránili a nahradili ho funkčnou náhradou. Tá pozostáva z kombinácie kamennej dlažby (šlapáky z vápenca) a výsadby niekoľkých druhov pôdokryvných rastlín. Pri tejto realizácii použili Saginu, Machovičku šidlolistú, ktorá sa príjemne rozrastá.

Nová záhrada - Max Frei Zdroj: TV JOJ

Druhým typom rastliny, ktorá je vhodná na vyplnenie medzier medzi kamennými šlapákmi, je Pakost Krvavý, odroda Max Frei. Kvitne husto od mája do septembra, darí sa jej na slnku i v tieni a vyžaduje si len priemernú zálievku. Vytvára zápoj o výške 20 centimetrov a nepotrebuje veľa starostlivosti. Rezom po odkvitnutí akurát podporíme jej bujný rast. Takto upravená záhrada vytvorí príjemný efekt a pomer kamennej a zelenej časti bude 1:1.

Nová záhrada - psík v záhrade Zdroj: TV JOJ

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!