Nová záhrada - balkónovky

Chcete mať celý rok krásne rastliny bez námahy? TIETO druhy vydržia mrazy i horúčavy!

Mnohí ľudia sa do pestovania rastlín nepúšťajú preto, lebo nemajú dostatok času a vedomostí na to, aby sa mohli o jednotlivé druhy správne starať. Ak sa chcete zo zelene tešiť aj vy, ale nemáte kapacitu na to, aby ste každý rok niečo sadili, prípadne rastlinky pred zimou zazimovali, čítajte ďalej. Predstavíme vám druhy, ktoré bez väčšej námahy môžete pestovať celoročne!

Zeleň má v našich záhradách i na balkónoch či v zimných záhradách nezastupiteľnú úlohu. Nielenže produkuje kyslík a dokáže čistiť vzduch, ale má samozrejme aj estetickú funkciu. Akýkoľvek priestor je totiž s rastlinami oveľa krajší. Doba je však rýchla a tak mnohí nemajú čas na to, aby sa mohli pestovaniu dostatočne venovať. Veľa druhov je totiž citlivých na horúčavy, na priame slnko, na prievan či na mrazy. Ak takejto rastline nedoprajete vhodné podmienky, uhynie. To mnohých demotivuje a tak radšej volia umelé či sušené kvety a rastliny.

Existuje však riešenie a tým je – zadovážiť si druhy, ktoré nie sú náročné na starostlivosť, nevyžadujú si špeciálne podmienky, sú vždyzelené a zaručene prežijú aj zimné mrazy, aj letné horúčavy. Pri výbere rastlín sa treba zamyslieť nad tým, odkiaľ pochádzajú a v akých podmienkach tam rastú. Ak je to druh z tropickej krajiny, je jasné, že sneh a mráz mu nebude robiť dobre. V prípade, že chcete celoročnú a vždyzelenú rastlinu, treba si vyberať z mierneho podnebného pásma.

Brečtan Brečtan bez debaty patrí k takmer nezničiteľných druhom rastlín. Zdroj: Profimedia

​Veľmi vďačné a overené druhy sú: Vres, Starček prímorský, Buxus - Krušpán, okrasné trávy, Brečtan, Vavrínovec, Cezmína či Euonymus – Bršlen. Ako ste si určite všimli, vo väčšine ide o okrasné dreviny a kríky, ktoré von v prírode prosperujú bez ohľadu na počasie. Ak ich budete pestovať na balkóne či v zimnej záhrade, doprajte im poriadne veľký kvetináč, aby mal koreňový bal dostatočnú ochranu pred nepriaznivým počasím. To znamená – v zime bude dostatok pôdy chrániť korene pred zamrznutím a v lete zas pred prehriatím. Nezabudnite tiež na to, že hoci je von zima a rastliny treba polievať menej než v horúčavách, nevynechávajte zálievku úplne. Nedostatok vlahy môže v kombinácii s chladom zlikvidovať aj odolnú rastlinku.

Euonymus Zdroj: Profimedia