Nova zahrada - travnik

Viete, ako treba pripraviť trávnik na sezónu? Na TÚTO činnosť určite nezabudnite!

Tráva zvykne voľne rásť na rôznych divokých miestach a tak občas máme dojem, že je odolná a netreba sa o ňu nijako starať. Skúsení záhradkári však vedia, že opak je pravdou. Ak chcete mať v záhrade naozaj krásne zelený, hustý a zdravý trávnik, je nutné sa oň pred sezónou náležite postarať.

Začiatok starostlivosti o trávnik by sa mal na jar odvíjať od počasia – lepšie povedané, od teplôt. Kým sú denné a nočné teploty stále nízke, približne okolo nuly, akákoľvek aktivita môže urobiť viac škody, než úžitku. Teplota vzduchu sa totiž nie vždy rovná teplote pôdy. Ak už ale čísla na teplomere pomaly stúpajú, môžete začať s prácou. Najprv trávnik poriadne očistite od všetkého, čo sa na ňom navrstvilo počas zimných mesiacov. Teda, pohrabte listy, pozbierajte opadané konáriky prípadne ulity slimákov či kamienky. Keď bude trávnik čistý, skontrolujte, či sa v ňom nerozmnožili niektoré z častých chorôb trávy. Patria medzi ne pleseň snežná, palušková hniloba, kruhová nekróza či múčnatka trávna. Ak niečo takéto objavíte, hneď siahnite po príslušnej liečbe a až potom pokračujte v klasickej starostlivosti.

Mimoriadne dôležitou jarnou činnosťou v súvislosti s trávnikom je vertikutácia, teda, takzvané prevzdušňovanie. Je nutné ho vykonávať pri trávnatých plochách, ktoré sú staršie ako tri roky. Týmto úkonom odstránime neželaný mach, trávnu plsť a samotný trávnik prerežeme, čím podporíme jeho rozrastanie a hustnutie. Použiť môžete elektrický alebo benzínový vertikutátor, prípadne vertikutačné hrable. Myslite však na to, že prerezávanie trávnika by sa malo vykonávať počas suchšieho počasia a to vtedy, ak sa vonkajšie teploty držia nad 8 stupňami aspoň dva týždne.Prerezanie trávnika má obnoviť rezné rany na korienkoch a odnožiach, ktoré počas sezóny vyženú nové korienky a tak sa trávnik zahustí a má zdravý vzhľad. No v čase, keď ešte nerastie, môže prerezanie pôsobiť opačne - trávnik v raste zabrzdí,“ vysvetlil Garden Majster Martin Čurda. Taktiež sa neponáhľajte ani s prvým kosením. Pustite sa doňho až vtedy, keď bude trávnatá plocha preschnutá.

NOva zahrada - vertikutacia Vertikutácia trávnika je na jar nesmierne dôležitá. Pomôže vám dosiahnuť zdravý a hustý porast. Zdroj: TV JOJ

Ak si po očistení trávnika a vertikutácii všimnete, že na nejakých miestach zredol, pričom nejde o žiadne ochorenie, jednoducho na ne nasypte trávové semeno. Podporiť rast trávy môžete použitím hnojiva, ktoré je bohaté na dusík, draslík a fosfor. V prípade, že sa trávnik ešte len chystáte založiť, jar je vynikajúcim obdobím. No taktiež treba počkať na správne počasie. Pomalšou, no lacnejšou možnosťou je výsadba trávového semena. To klíči pri teplote od 7 do 15 stupňov, takže apríl je na to ideálny. Okamžitým, no finančne náročným riešením je pokladanie trávového koberca.

Nova zahrada - travnik Zdroj: TV JOJ

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!