Máte doma živý plot z tují, no stále žltne a vysychá? Vymeňte ho za TENTO nádherný krík!

Väčšina záhradkárov sa pri plánovaní živého plota sústredí len na ihličnany a najčastejšie na tuje. Tie sú však z dlhodobého hľadiska veľmi problematické. Často vysychajú, trápia ich škodcovia a navyše stále vyzerajú rovnako. Inšpirujte sa chlapcami z Novej záhrady a namiesto tují si do záhradky vyberte tento krásny a farebný krík!

Úlohou živého plota je, aby nás v záhradke ochránil pred neželanými pohľadmi z ulice či od susedov. Popri tom by mal aj pôsobiť esteticky, keďže tvorí veľkú súvislú plochu. Klasické tuje tieto požiadavky síce spĺňajú bravúrne, no len do momentu, keď začnú hnednúť a vysychať. Vtedy je s nimi viac trápenia, než radosti. Ak to poznáte aj vy a uvažujete nad zmenou, prípadne živý plot len plánujete založiť, vyskúšajte tip od Garden Majstra Martíina Čurdu. Vysaďte si do záhrady Červienku. „Je u nás ako doma a darí sa jej. Dobre znáša pravidelný rez a tvarovanie. Dokonca vďaka neustálemu otepľovaniu si zachová aj väčšinu listov, aj počas zimy najmä v južnejších regiónoch. Je to plnohodnotná náhrada, napríklad, za obligátne tuje, ktoré ľudia vyhľadávali práve preto, že dokázali urobiť vždyzelenú clonu počas celého roka. Na rozdiel od nich ale Červienka netrpí toľkými chorobami ako tuje. Tie už majú veľký globálny problém niekoľko rokov. Samozrejme, má svojich škodcov, ale zďaleka to nie je také likvidačné a katastrofálne ako pri tujách,“ vysvetlil Čurda.

Nova zahrada - Cervienka Zdroj: TV JOJ

​Na živý plot sú najideálnejšie vždyzelené dreviny či kríky, ktoré vyzerajú pekne aj v zimných mesiacoch. Najideálnejšie je, ak prípadne kvitnú, majú nejaké plody, alebo sú aspoň okrasné listom. Tieto podmienky Červienka dokonale spĺňa, pretože skôr ako zakvitne, nové prírastky na kríku majú ostrú šarlátovo červenú farbu. Tak čo, vyskúšate tento tip na pekný a funkčný živý plot?

Pre viac tipov a informácií sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!