Unavuje vás už kosenie záhrady? Vysaďte si tieto 3 trvalky a môžete si vyložiť nohy!

Nekonečné kosenie, zbavovanie sa pokosenej trávy či zavlažovanie môžu byť pre zaneprázdnených, ale i pohodlnejších ľudí otravné. Inšpirujte sa tipmi od chlapcov z Novej záhrady a vyskúšajte náhradu trávnika, ktorá si vyžaduje takmer nulovú starostlivosť!

Každý, kto má záhradu pokrytú trávnikom, vie, že starostlivosť oň si vyžaduje veľa úsilia. Pravidelné kosenie, zavlažovanie či hnojenie stojí záhradkárov dosť času a často aj peňazí. Nehovoriac o veľkých kopách trávy, ktoré nám po kosení ostávajú. Našťastie, existujú náhrady trávnika, ktoré nepotrebujú toľko starostlivosti, no v záhradke vytvoria zelenú oázu. Ideálnou voľbou sú pôdokryvné rastliny, ktoré sú nielen praktické, ale aj užitočné. Sú nenáročné na údržbu, chránia pôdu pred vysušovaním, pred eróziou a taktiež zabraňujú burinám v raste.

​Tri typy trvaliek, ktoré v záhrade poľahky nahradia trávnik, predstavili pri jednej realizácii aj chlapci z Novej záhrady. „Kocúrnik sadíme často. Je to veľmi bujná a dynamická trvalka, ktorá na to, ako teraz nenápadne vyzerá, veľmi rýchlo sa rozrastie. Bude ako bláznivá. Treba ju, samozrejme, strihať niekoľkokrát do roka, aby kvitla opakovane, ale na rozdiel od trávnika nebude zďaleka vyžadovať toľko práce. Žiadne kosenie na týždennej báze,“ vysvetlil Garden Vedúcko Martin Čurda. Ďalším zaujímavým druhom je známy Pakost, odroda Vision Violet. „Názov napovedá, že má výrazné modro-fialové kvitnutie. Ide o nízky porast, ťahá sa do plochy. Nebude to len pohľadová plocha, ak do nej náhodou domáci šliapnu, zabŕdnu, prejdú sa po nej, rastlinky všetky tie nepohody a polámané stebielka vedia veľmi rýchlo nahradiť,“ objasnil Martin.

NOva zahrada - kocurnik Zdroj: TV JOJ
Nova zahrada - pakost Zdroj: TV JOJ

​Treťou trvalkou, ktorú si v záhrade môžete vysadiť namiesto trávnika, je Pamajorán zlatý. Jeho pestovanie má rovno niekoľko výhod.Táto trvalka je veľmi vďačná, lebo je nenáročná. S ľahkosťou zvláda veľmi slnečné a teplé stanovištia. Intenzívne sa rozrastá, rastie do výšky 15 centimetrov a celková šírka je asi 20 centimetrov, takže veľmi rýchlo spraví pekný zápoj. Je pochôdzna, voňavá a dokonca jedlá. Okrem toho je ešte aj mrazuvzdorná,“ povedal Garden Majster František Laššák. Tak čo, vyskúšate vymeniť trávnik za niektorú z uvedených pôdokryvných rastlín?

Pre viac užitočných tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!