Máte plnú záhradu týchto chrobákov a neviete, čo to je? Nezbavujte sa ich, sú užitočné!

Mnohí záhradkári si všimli, že v aktuálnom období sa v našich záhradách vyskytuje tento nie príliš oku lahodiaci druh hmyzu. Ak ste tohto čierno-oranžového chrobáka spozorovali aj vy a netušíte, čo to je, odkiaľ to prišlo a ako sa toho zbaviť, čítajte ďalej!

Hmyz má v našich záhradách i v ekosystéme ako takom významnú úlohu. No, povedzme si úprimne, že najmä ak ide o chrobáky, často nám nie sú príjemné, štítime sa ich a snažíme sa ich zbaviť. Ak ide o škodcov, je to pochopiteľné. Existuje však množstvo druhov, ktoré sú pre naše záhrady prospešné, aj keď nevyzerajú dvakrát vábne. To isté platí aj v prípade čierno-oranžových chrobáčikov, ktoré aktuálne nachádza vo svojich záhradách množstvo Slovákov. Nejde však o žiadnych škodcov, drevokazný hmyz či inú „háveď“, ale o larválne štádium lienky východnej.Tento zaujímavo sfarbený chrobák sa nazýva lienka východná (vedecky Harmonia axyridis). Obávať sa ho nemusíme, naopak záhradníkov môže jej prítomnosť potešiť, nakoľko je to neprekonateľný predátor vošiek. Deti a nadšenci prírody zas môžu pozorovať zblízka jej celý životný cyklus, od vajíčka, cez niekoľko larválnych štádií, kuklu, až po dospelého jedinca. Keď budeme pozorný, možeme pozorovať páriace sa lienky, samičky lienok kladúce vajíčka, alebo nájdeme lienky napadnuté parazitickými hubami,“ povedala pre joj.sk ekologička a pedagogička Ing. Sandra Viglášová PhD. pôsobiaca ako učiteľka biológie na Súkromnom bilingválnom gymnáziu Česká v Bratislave.

Nova zahrada - lienka vychodna Zdroj: Profimedia

​​Lienka východná však nie je to isté ako lienka dvojbodková či lienka sedembodková. Je to invázny druh hmyzu, ktorý sa na naše územie dostal z Ázie. „V minulom storočí sa začala využívať v boji proti škodcom (vošky, červce..) na niekoľkých kontinentoch vrátane Európy. Z niekoľkých štátov, kde ju úmyselne vypúšťali do skleníkov a sadov, sa dostala do voľnej prírody a začala sa rýchlo šíriť do celej Európy. Lienka východná je skutočne najpočetnejšia lienka u nás. Dokáže sa veľmi efektívne rozmnožovať, samice lienky východnej dospievajú rýchlejšie v porovnaní s lienkou sedembodkovou. Navyše sú schopné klásť vajíčka tri až štyrikrát počas jedného roka, pričom lienka sedembodková kladie vajíčka len raz,“ vysvetlila Viglášová.

Nova zahrada - lienka vychodna Zdroj: Profimedia

Hoci by sa niektorým záhradkárom mohlo zdať, že majú v záhrade až príliš veľa lariev tejto lienky, čísla hovoria, že tento druh aktuálne na našom území premnožený nie je. Pre človeka nepredstavujú žiadne bezprostredné riziko a dôvod na paniku nie je ani v súvislosti s pestovaním, keďže sa živia prevažne voškami. Aj tu je však nejaké to „ale“. „Lienka východná predstavuje najväčšie nebezpečenstvo pre naše domáce druhy lienok a iný hmyz, s ktorým sa vyskytuje na jej širokom spektre hostiteľských rastlín. Je to veľmi úspešný predátor: dospelce lienky východnej zvádzajú konkurenčný boj o potravu (vošky) s našimi domácimi druhmi lienok, a larvy lienky východnej sú schopné okrem vošiek požierať vajíčka a larvy iných druhov lienok, motýľov alebo ďalšieho hmyzu. Na človeka negatívne vplýva tým, že na jeseň môže nalietavať a zimovať vo veľkých počtoch v ľudských obydliach, a taktiež, môže negatívne ovplyvňovať produkciu hrozna či iného ovocia, nakoľko sa na jeseň rada prikrmuje na mechanicky poškodenom ovocí,“ doplnila ekologička.

NOva zahrada - lienka sedembodkova Populácia lienky sedembodkovej (na fotke) je pre lienku východnú v istom ohrození. Larvy sa totiž živia jej vajíčkami. Zdroj: Profimedia

Snaha zbaviť sa týchto lariev či dospelých lienok mechanicky alebo postrekom je však zbytočná. Eradikácia tohto druhu podľa slov Sandry Viglášovej nie je možná. Na druhej strane, larva lienky východnej i dospelý jedinec skonzumuje naozaj veľké množstvo vošiek. Keďže aj tých majú Slováci v záhradách naozaj veľa, prispieva k ich ekologickejšej eliminácii. „Určite je to dôvod, prečo práve v tomto období ľudia najviac zaznamenávajú vysoký počet lienky východnej. Veľa vošiek rovná sa veľa lienok,“ dodala s úsmevom.

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!