Neviete sa v záhrade zbaviť otravných vošiek? Vyskúšajte TIETO 2 overené ľudové recepty!

Nepríjemnou súčasťou pestovania, či už v záhrade, na balkóne alebo v interiéri, sú aj škodcovia. Patria medzi nich aj vošky, ktoré sa najčastejšie zdržujú na ružiach či na paradajkách. Ak s nimi bojujete aj vy, ale nie a nie sa ich zbaviť, vyskúšajte dva overené recepty, ktoré naozaj fungujú!

Hmyzí škodcovia sú neoddeliteľnou súčasťou každého ekosystému. Pravdou ale je, že každý záhradkár by bol najradšej, ak by práve do toho jeho ekosystému radšej nevstupovali. Najdrsnejšou metódou, ako sa ich zbaviť, sú chemické postreky. No na rozdiel od veľkovýrob či veľkopestovateľov, ich vo väčšine drobní pestovatelia používať nechcú. Našťastie, existujú aj ekologickejšie možnosti ako hneď vytiahnuť chemický arzenál. Chlapci z Novej záhrady prezradili svoj tajný grif na boj s voškami. „Ide o postrek, ktorý si vyrobíme zriedeným tekutého mydla s vodou. Táto zmes vytvorí nepriaznivé podmienky pre množenie škodcov. Vytvorí na rastlinkách film a zabráni týmto škodcom dýchať. Tým pádom umierajú a decimujeme ich populáciu,“ vysvetlil František Laššák. Roztok vytvoríme zmiešaním jednej lyžice tekutého mydla a dvoch litrov vody. Zaujímavým, no osvedčeným a účinným tipom je rozpustiť jednu tabletku B vitamínu v pol litri vody. Pach tohto postreku vošky zaručene vyženie.

Nová záhrada - vošky Vošky môžu vo vašej záhradke urobiť poriadnu paseku. Bojovať sa s nimi ale dá aj inak než chémiou. Zdroj: Profimedia

​​S voškami sa dá bojovať aj mechanicky a to odstránením napadnutých častí rastliny. No aj to má svoje pravidlá. „S cicavým hmyzom ako vošky či bzdochy, ktoré sa živia cicaním štiav z rastlín, sa dá bojovať aj mechanicky. Jednoducho ten najvrchnejší konárik či výhonok, ktorý je husto osídlený voškami, odstrihneme. Ale nenecháme ho padnúť na zem, pretože o vošky sa starajú mravce. Nielenže ich chránia, ale umožňujú im aj pohyb. Vošky zďaleka nie sú také mobilné. Samé by bez mravcov sa nevedeli preskupiť. Keď mravce zistia, že vošky z ich perimetra zmizli, nájdu si ich, chytia do kúsadiel a vynesú naspäť na nové výhonky. Takže, takto odstrihnuté konáriky treba dať úplne preč, určite nie do kompostu,“ vysvetlil Martin Čurda.

Nová záhrada - vošky Zdroj: Profimedia