Rastie vo vašej záhrade veľa pýru? Po vytrhaní ho nevyhadzujte, ale TAKTO využite!

Neoddeliteľnou súčasťou záhradkárčenia je aj nepríjemná burina, s ktorou bojuje každý pestovateľ. Azda najväčším postrachom je však pýr plazivý, ktorý sa dokáže pomerne rýchlo rozrastať. Zaujímavosťou ale je, že jeho prítomnosť v záhrade nemusí byť vždy na škodu.

Pýr plazivý je síce nepríjemnou burinou a z jeho prítomnosti v záhrade sa nepoteší asi žiaden pestovateľ. Ak sa ho ale neviete zbaviť a aj po vytrhaní stále rastie ako huby po daždi, môžete aspoň využiť to, čo je na ňom dobré. Pýr obsahuje saponíny, to znamená, čistiace látky, ktoré pôsobia na čistenie celého tela. Konkrétne čistí krv. Pôsobí močopudne a má veľmi dobré výsledky u ľudí, ktorí majú močové kamene, močový piesok a tak ďalej,“ vysvetlila v Novej záhrade naša „bylinkárka“ Andy Timková.

Nova zahrada - pyr Zdroj: Profimedia

​Priaznivé účinky pýru na zdravie môžu využiť aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť. „Tinktúra z pýru obmedzuje chuť do jedla. To znamená, že všetci ľudia, ktorí majú nadváhu, majú stále obrovskú chuť jesť, tak im to obmedzí chuť do jedla. Robí sa to z podzemku, čiže z koreňového systému,“ poznamenala Andy. V prípade mladého jarného pýru môžeme použiť aj nadzemnú časť rastliny.

Nova zahrada - pyr Zdroj: Profimedia

​Ako teda urobiť tinktúru z pýru? Dôkladne umyté korene pýru poriadne natlačte do veľkého pohára a zalejte bielym nearomatickým alkoholom. Na svetlom a teplom mieste nechajte lúhovať 3 týždne. Následne hmotu preceďte a tekutinu uskladnite v uzatvárateľnej fľaši či v pohári. Dávkovanie tinktúry je individuálne a podľa Andy si to musí každý odskúšať sám na svojom trávení. Odporúča sa ale užívať ju 3x denne.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!