Nielen na okrasu, ale aj na osoh: Vedeli ste, že ruže môžete v záhrade využiť aj TAKTO?

Ruže patria na Slovensku medzi azda najobľúbenejšie rastliny, ktoré sa v záhradách pestujú. Ak si zvolíme správnu odrodu, bez veľkej otročiny sa môžeme tešiť z krásnych farebných a voňavých kvetov. Málokto však vie, že ruže sa dajú pestovať nielen na okrasu, ale aj pre osoh. Chlapci z Novej záhrady prezradili, ako ich môžeme využiť!

Majitelia záhrad so svahovitým či s kopcovitým terénom nám určite dajú za pravdu, ak povieme, že bojovať s eróziou pôdy či s prívalovými dažďami, je celkom fuška. Prudšie svahy či kopce sú totiž náchylnejšie na zosuvy pôdy. Jednou z možností ako podržať prudký svah je vysadenie pôdokryvných kríkov, medzi ktoré patrí, napríklad, aj konkrétny druh ruže.Je tu veľmi vhodne zvolená kombinácia. Je tu borievka spolu s pokryvnou ružou. Borievku možno až tak masívne využívať nechceme, pretože chceme u Roba neskôr sadiť aj ovocné druhy. Takže, do toho veľmi nepôjdeme,“ vysvetlil v Novej záhrade Garden Vedúcko Martin Čurda. „Je tu slnečná expozícia a ružiam to brutálne prospieva, pretože milujú slnko. A, keď dokážeme takýto priestor zavlažovať, tak naozaj ružičky sa odmenia takýmto bohatým kvitnutím. Opticky veľmi efektne schovajú svah, ktorý by bol bez tých ruží úplne holý a viditeľný. Teraz vôbec nie je vnímaný a nie je ho vidieť,“ doplnil Garden Majster František Laššák.

Nova zahrada - svahovita zahrada Zdroj: TV JOJ

​Pôdokryvné ruže teda môžeme v svahovitom teréne používať ako takzvanú technickú zeleň. „Je to trocha dehonestujúce pre ne na to, ako bohato dokážu zakvitnúť bez nejakej veľkej starostlivosti a bez rezu. Ale je pravda, že veľmi pekne a efektne podržia svah. Kryjú pôdu a chránia ju pred eróziou. V prípade prívalových dažďov tlmia tú vodu, zabránia zosuvu pôdy. A toto všetko poskytujú takmer zadarmo,“ dodal Čurda.

Ako najefektívnejšie zavlažovať kopcovitý a svahovitý terén? Pozrite si video:

Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!