Urodilo sa vám veľa paradajok, ale stále nie sú červené? Takto vám naozaj dozrejú!

Mnohí záhradkári poznajú situáciu, že sa im vďaka dobrej starostlivosti a priaznivému počasiu urodí množstvo paradajok, no počas jesenných dní im už nestihnú dozrieť. Ak máte tento problém aj vy a lámete si hlavu nad tým, ako a či vôbec očervenejú, máme pre vás odskúšané tipy!

Koniec záhradkárskej sezóny je už za rohom a tak všetci pestovatelia pomaličky „likvidujú“ svoje hriadky či záhony. Často sa však stáva, najmä v prípade paradajok, že sa na rastlinke urodí množstvo plodov, no tie už nestihnú dozrieť. Nechávať ich na koreni a čakať, že babie leto to všetko zariadi, nie je práve najlepší nápad. Nočné teploty už totiž klesajú k nule alebo pod bod mrazu a tak môžeme o zvyšky horko-ťažko vypestovanej úrody poľahky prísť.

Nova zahrada - paradajky Zdroj: Profimedia

​Riešením je všetky plody obrať a prinútiť zelené paradajky očervenieť a dozrieť. Mnohí ľudia sa nazdávajú, že najlepšie je položiť nezrelé plody na okenný parapet a čakať. No vo väčšine prípadov sa takýmto spôsobom chutnej zrelej zeleniny vôbec nemusíme dočkať. Na dozrievanie totiž nie je až tak potrebný dostatok svetla, ale tepla. Platí tu teda rovnica – v čím teplejšom prostredí sa zelené paradajky nachádzajú, tým rýchlejšie dozrejú. Významne môžu pomôcť aj jablká či banán. Práve zo zrejúceho ovocia sa totiž uvoľňuje plyn, ktorý sa volá etylén. Ak teda zelené paradajky vložíte do skleneného pohára či inak uzatvárateľnej nádoby spolu s jabĺčkom alebo banánom, dozrievanie sa urýchli.

Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!