Chcete mať rozkvitnutú záhradu aj v zimných mesiacoch? Vysaďte si tieto 2 odolné druhy!

Väčšina záhrad nevyzerá počas zimných mesiacov práve najvábnejšie. V mnohých častiach Slovenska ani nie sú prikryté snehom a obvykle sú bez výrazných farieb, bez zelene. Panuje preto názor, že v zime nie je v záhradách čo obdivovať. Dá sa to ale ľahko zmeniť! Existujú totiž druhy, ktoré kvitnú aj v zime!

Obľúbená relácia Nová záhrada sa už v nedeľu vracia na obrazovky JOJky s novými premiérovými časťami a hneď prvá epizóda bude plná zaujímavých tipov. Medzi ne určite patria aj rady týkajúce sa okrasnej výsadby. Martin Čurda a Vlaďa ukážu, ktoré druhy považujú za vhodné pre zimno-jarné kvitnutie. "Veľa ľudí si myslí, že v zime je záhrada o ničom a sivá, ale nie je to tak. Môžeme si ju oživiť. Napríklad, krásnym žltým Hamamelom. Dorastá do veľkých výšok, ale vieme to regulovať rezom. Vieme si to upraviť do takej výšky, ako to umožňuje naša záhrada," vysvetlí Vlaďa. Spomínaný hamamel kvitne v januári a vo februári, no pri teplejšom decembrovom počasí môže zakvitnúť aj na Vianoce. Ak sa aj náhodou poriadne ochladí a napadne sneh, táto drevina to zvládne. "Kvietky to zvládnu aj v mraze, osrienené. Na to, aké sú jemné, tak im vôbec nevadí, keď je okolo nich zľadovatelá krusta," vysvetlí Garden vedúcko.

Nova zahrada - hamamel Zdroj: TV JOJ
Nova zahrada - hamamel Zdroj: TV JOJ

Ďalším odolným druhom, ktorý kvitne aj počas zimných mesiacov, je Jasmín nahý. "Vyrastie do výšky jeden a pol metra, v optimálnych podmienkach aj dva a pol metra. Keď sa mu darí, vie sa slušne rozrásť. V čase mrazu, snehu, inovete vás čaká záplava kvetov. Búra mýty o tom, že v zime nič nekvitne," doplní Martin. Výšku i tvar tohto kríka môžete opäť regulovať pomocou rezu. Na záver je dôležité povedať, že pestovanie oboch druhov je nenáročné a zvládne to aj záhradkár začiatočník!

Nova zahrada - jasmin nahy Zdroj: TV JOJ
Nova zahrada - kvitnutie v zime Zdroj: TV JOJ


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!