Ako v záhrade dosiahnuť bujnejšie kvitnutie? Vyskúšajte overený trik našich záhradkárov!

Každý záhradkár túži po tom, aby jeho kvety bujne kvitli a úžikové záhony prinášali bohatú úrodu. A ideálne bez priveľkej námahy. Všetci však vieme, že také jednoduché to nie je, pretože rastlinkám treba venovať adekvátnu pozornosť. Veľkým pomocníkom však môžu byť mykorhízne huby!

Ak naše rastlinky, kríky či stromy napadnú huby, v drvivej väčšine z toho radosť nemáme, pretože hubové ochorenia sú nočnou morou každého záhradkára. Mykorhízne huby sú však úplne iné huby a ak ich začnete používať, budete naozaj nadšení. Tento typ huby totiž "spolupracuje" s rastlinami a tento typ priateľskej symbiózy sa volá mykorhíza. Bežne sa mykorhízne huby v pôde či substrátoch nenachádzajú, preto ich treba rastline dodať počas sadenia. "Mykorhízne huby sú takzvané huby nižšieho rádu. Sú to huby, ktoré kooperujú s koreňovým systémom vyšších rastlín. Princíp je jednoduchý. Pri kontakte s pôdnou vlahou sa aktivizujú," vysvetlil Martin Čurda v Novej záhrade.

Nova zahrada - mykorhizne huby Zdroj: TV JOJ

​Tieto huby žijú na koreňovom systéme rastliny počas celého ich života, takže ich stačí aplikovať raz. Mimoriadne dôležité však je obsypať priamo korene vysádzanej rastliny. Nestačí len huby nasypať do pripravenej jamky pred sadením. Mykorhízne huby totiž musia prísť do kontaktu s korienkami. Na tie sa vďaka pôdnej vlhkosti napoja a začnú rásť. "Doslova predlžujú vlásočnicové korienky týchto rastlín. Tým, že rastú, svojimi telami a podhubím, ktoré vytvoria pod povrchom pôdy, výsledok je taký, že koreň rastlinky je oveľa väčší, oveľa mohutnejší a má väčší dosah. Dosiahne na vodu z väčšej hĺbky," doplnil Garden Vedúcko. Symbióza s mykorhíznymi hubami vám zabezpečí väčšiu odolnosť rastlinky, vyššiu úrodu i skorší nástup kvitnutia. Tak čo, vyskúšate to pri najbližšej výsadbe?


Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!