Chcete mať v záhrade ihličnaté stromy? Skôr než ich vysadíte, myslite na túto vec!

Ihličnany sú nádherným dekoratívnym prvkom a dodávajú našim záhradám majestátny dojem. No krásne a zdravé budú len vtedy, ak budeme ešte pred výsadbou myslieť na jednu nesmierne dôležitú vec.

Ihličnaté stromy sú v záhradnej architektúre veľmi obľúbené hneď z viacerých dôvodov. Vyzerajú veľmi pekne, mnohé druhy aj celkom rýchlo rastú a tak majú skvelú izolačnú funkciu. Nuž, a práve s rýchlym rastom súvisí záležitosť, na ktorú nesmieme pri výsadbe zabúdať. "Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že tento záhon za mnou je krásny a úchvatný, vysoký a izolačný. No...keď sa pozrieme bližšie, tak musím povedať, že sú nádherne rozrastené, ale zároveň vrastené do seba. Deformujú sa, sú nie úplne zdravé a okrem toho sú z vnútornej strany naozaj blízko pri plote," vysvetlil v Novej záhrade František Laššák.

Nova zahrada - ihlicnany Zdroj: Profimedia

​Záhon, ktorý v relácii ukazoval, síce pri výsadbe mal svoje proporcie. No po rokoch sa stromčeky rozrástli a priestor medzi sebou úplne vyplnili. Dokonca až tak, že sa deformujú. Problémom je aj to, že ak okolo takýchto záhonov neprúdi vzduch dostatočne, sú stromčeky náchylnejšie na choroby. Navyše, trpí aj trávnik pod nimi. "Trávnik by naozaj nemal ísť popod ne. Pretože trávniku prospieva, keď má slniečko, nie, keď má tieň. Takže, je veľmi náročné sa oň starať. To znamená, že keby sme to sadili my, tak tento záhon je oveľa skôr odrezaný, je tu výsadba a podsadba a je toho oveľa menej, tých ihličnatých stromov," zdôraznil Garden majster. Ak teda plánujete v záhrade výsadbu ihličnanov, doprajte im dostatočný priestor a saďte ich vo väčších rozostupoch. A hlavne - zistite si, do akých rozmerov môžu narásť.

Nova zahrada - ihlicnany Zdroj: Profimedia


Sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!