Využite príjemné jesenné počasie: TIETO plodiny a rastliny treba posadiť ešte v októbri!

Vysoká vlhkosť a teploty nad päť stupňov sú pre správne zakorenenie rastlín absolútne ideálne. Aktuálne počasie preto nahráva výsadbe okrasných i úžitkových druhov. Čo si teda môžete zadovážiť a posadiť už teraz?

Jesenné počasie je priam ideálne na výsadbu mnohých druhov rastlín, či už okrasných alebo úžitkových. Je totiž dostatočne vlhko a stále príjemne teplo, aby sa jednotlivé druhy dokázali dostatočne zakoreniť ešte pred prvými mrazmi. Zároveň však už nie je až tak teplo, aby semiačka či cibuľky vyklíčili. Nemenej dôležitou výhodou jesennej výsadby je aj fakt, že na jar sa môžete z úrody tešiť o čosi skôr.

Nova zahrada - jesenna vysadba Zdroj: Profimedia

Počasie, počas ktorého neklesnú denné teploty pod 5 stupňov, sú ideálne na výsadbu jarných cibuľovín, akými sú tulipány, narcisy, hyacinty, šafrány či krokusy. Z okrasných druhov tiež môžete vysádzať dvojročné rastliny, opadavé dreviny a živé ploty z opadavých druhov i ruže. Ak po kosení a vertikutácii trávnika objavíte prázdne miesta, práve v tomto období na ne môžete vysiať semienka na doplnenie.

Nova zahrada - jesenna vysadba Zdroj: Profimedia

​Spomedzi úžitkových druhov do vyvýšených záhonov a hriadok môžete posadiť cibuľu sadzačku na jarný zber, špenát určený na jarný zber, koreňový pertžlen a mrkvu či cesnak. Druhá polovica októbra je zároveň správnym obdobím na výsadbu ovocných stromov a kríkov. Nezabudnite však na to, že ideálne podmienky sa môžu meniť v závislosti od regiónu. V južnejších teplejších okresoch môže byť vhodná teplota ešte aj v novembri.

Nova zahrada - jesenna vysadba Zdroj: Profimedia

 



Pre viac tipov sledujte Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!