Terorizujú vás na balkónoch i v domácnostiach otravné bzdochy? Takto sa ich zbavíte!

Obyvatelia mnohých slovenských miest v posledných týždňoch spozorovali zvýšený výskyt jedného z najmenej obľúbených druhov hmyzu - bzdôch. Tieto otravné chrobáky na niektorých územiach svojimi náletmi doslova terorizujú ľudí a sedieť na balkónoch či terasách je prakticky nemožné. Ak túto situáciu dôverne poznáte aj vy a radi by ste sa tohto hmyzu zbavili, máme pre vás niekoľko tipov, ako so bzdochami zatočiť!

Hmyz má v našich záhradách i v ekosystéme ako takom významnú úlohu. No, povedzme si úprimne, že najmä ak ide o chrobáky, často nám nie sú príjemné, štítime sa ich a snažíme sa ich zbaviť. Obzvlášť, ak ide o škodcov, o útočný, ale i o neškodný, no otravný hmyz. Do poslednej menovanej kategórie patria aj bzdochy, ktoré svojimi hlučnými náletmi (občas pripomínajúce zvuk helikoptéry) terorizujú ľudí v mnohých častiach Slovenska. Keďže aktuálne jesenné počasie je veľmi priaznivé, sú stále aktívne aj napriek tomu, že je už koniec októbra. S blížiacou sa zimou sa snažia nájsť miesto, na ktorom budú môcť chladné mesiace prečkať a hybernovať. Nuž, a tými vhodnými miestami sú naše domácnosti, do ktorých sa dostávajú cez otvorené okná, balkóny či terasy.

Dobrou správou je, že bzdochy nie sú pre človeka nebezpečné. Hoci niektoré druhy dokážu nepríjemne poštípať, vážnejšie problémy by nemali spôsobovať. Nič to ale nemení na tom, že neustále lovenie hmyzu v domácnosti nie je nič príjemné. Ak ste sa ich pokúšali zbaviť takzvanou papučovou metódou, to znamená zobrať do ruky papuču a vyriešiť to ručne-stručne, určite ste zistili, že to nie je najlepší nápad. Bzdochy majú totiž v zadnej časti tela špeciálnu žľazu, ktorá v prípade ohrozenia vylučuje zapáchajúci sekrét. A je naozaj ťažké zbaviť sa ho, prípadne ho niečím "prebiť".

Nova zahrada - bzdocha Zdroj: Profimedia

​Najlepšou možnosťou je teda predchádzať tomu, aby sa vôbec dostali na vaše balkóny, terasy či do domácností. Podobne ako na väčšina hmyzu, aj na bzdochy účinkujú "babské recepty", čiže ekologické odpudzovače z kuchyne či zo záhrady. Levanduľa, mäta či eukalyptus sú pre naše nosy príjemné, no bzdochy odpudzujú, pretože sú citlivé na intenzívne vône. Okolo okien, parapetov, či dverí preto skúste umiestniť spomínané rastliny, prípadne nakvapkajte esenciálne oleje. Bzdochám prekážajú aj citrusy, tymián, oregano, rozmarín, klinčeky, škorica či ocot a cesnak. Vyskúšajte, čo vám zaberie najlepšie a odoženie neželaných hostí. Rôzne druhy totiž reagujú na rôzne vône.

Nova zahrada - bzdocha Zdroj: Profimedia

Ak chcete zvoliť zbrane ťažšieho kalibru, na internete sa dajú zohnať špeciálne repelenty na bzdochy, ktorými môžete vystriekať okolie okien a dverí. Nezabudnite však potom dobre vyvetrať. Pomerne rýchly účinok majú aj insekticídne spreje, ktoré sa dajú kúpiť bežne v drogériách. Pomôcť by mohlo aj umiestnenie žltých lepiacich doštičiek. Určite je tiež dobré mať na oknách sieťky, no tie ochránia len domácnosť, nie balkón či terasu.


Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:45 na JOJke!