Bývate nespokojní s úrodou? Vyťažte zo svojej pôdy maximum: Skúste tento jednoduchý test!

Azda každý záhradkár by bol najspokojnejší vtedy, keď by sa mu podarilo vypestovať dostatočné množstvo zo všetkého, čo vo svojej záhrade posadil. Lenže nežijeme v ideálnom svete a realita je taká, že často nemáme veľkú úrodu aj napriek náramnej snahe. Iste, nepomáhajú tomu ani výkyvy počasia, no minimálne jednu vec viete ovplyvniť aj vy sami. Zloženie pôdy!

Zloženie pôdy, do ktorej sadíme semiačka, priesady, kríky či stromy, je pre úspešné pestovanie absolútne kľúčové. Aby osivo vyklíčilo a vysadené rastlinky rástli a prosperovali, musí byť v pôde dostatočný podiel vzduchu, vody a živín. Ako náhle niečo z tohto v pôde chýba, rastlinka živorí. Mnoho majiteľov záhrad to v súčasnosti pri kúpe najmä novostavieb rieši tak, že si dá na pozemok naviesť vopred vybranú zeminu. Nie je to však úplne najlacnejšie riešenie, navyše, pri dlhoročných záhradách by ste sa museli vzdať toho, ako aktuálne vyzerá a všetko začínať nanovo. Jednoduchším riešením je zmeniť zloženie pôdy v konkrétnych hriadkach či na špecifických miestach. Ako to však urobiť umne a premyslene? Tak, že najprv zistíte, akým typom pôdy vlastne disponujete!

Nova zahrada - typy pody Zdroj: Profimedia

​Zisťovanie pôdneho typu je veľmi jednoduché a dá sa to zvládnuť pomocou ľahkého testu. Zo záhrady odoberte vzorku pôdy a nasypte ju do zaváraninovej fľaše. Pridajte vodu, nádobu poriadne zatvorte a potraste ňou. Potom ju položte a nechajte ju cez noc postáť. Na druhý deň budete vidieť, že zem sa v nádobe usadila v niekoľkých vrstvách. Podľa jednotlivých vrstiev zistíte, akú pôdu v záhrade máte. Na spodku sa vždy usádza najťažšia vrstva, ktorou je piesok. Prostredné vrstvy sú hlina, ktorá nie je príliš ľahká a drobivá, ale ani príliš ťažká a mazľavá. Vo vrchných vrstvách sa usádza íl. Samozrejme, aj v rámci jednej záhrady sa môže nachádzať niekoľko druhov pôdy, preto na tento test pre istotu odoberte pôdu zo všetkých miest, na ktorých plánujete výsadbu. A teraz poďme k výsledkom testu. Vrstvy v zaváraninových pohároch si poriadne prezrite a definujte pôdny typ podľa približného percentuálneho podielu piesku, hliny a ílu.

Nova zahrada - typy pody Zdroj: Profimedia

Ťažká ílovitá pôda
Má obvykle viac ako 75 % ílovitých častí, no problémy s pestovaním môžete mať už pri 45 percentách. Ílovité častice sú veľmi malé a tak sú blízko pri sebe. Pôda sa stáva nepriepustnou a tak je úroda nízka. Pestovanie je náročné a namáhavé. Menšou výhodou je, že takáto zemina drží vlahu, no keď vyschne, je tvrdá ako kameň. Spozorovať to môžete aj tak, že koreňová zelenina vysadená v takejto pôde máva zvláštne a nepravidelné tvary – presne kvôli tomu, že sa prediera nepriepustnou pôdou. Ak máte tento typ pôdy, nezúfajte. Vylepšite ju primiešaním piesku, rašeliny a ľahkého kompostu.

Piesočnato-hlinitá pôda
Podiel ílu sa pohybuje v rozpätí 20-45 %. Po takejto pôde túži každý záhradkár, pretože má optimálne rastové podmienky pre väčšinu rastlín. Spoznáte ju podľa toho, že je príjemná, keď si ju vezmete do rúk. Netvoria sa v nej hrudy a nie sú v nej kamene. V takejto pôde je vyvážený podiel vody, vzduchu a aj obsah humusu je postačujúci.

Ľahká piesočnatá pôda
Tvorí ju viac než 85% piesku, zvyšok tvoria hlina a íl. Takáto zemina sa rýchlo ohrieva a rovnako rýchlo aj ochladzuje. Je vysoko priepustná a má veľkú vzdušnú kapacitu, preto pri nedostatočnej zálievke a v obdobiach sucha extrémne rýchlo vysychá. Ak máte v záhrade tento typ pôdy, bez poctivého zúrodnenia v nej nevypestujete nič, čo potrebuje dostatočnú vlahu a živiny. Pridajte do pôdy ťažší kompost či ílovitú zeminu.

Nova zahrada - typy pody Zdroj: Profimedia

Pre viac tipov sledujte obľúbenú Novú záhradu každú nedeľu o 15:40 na JOJke!