Základy interiérového dizajnu: Ako si zariadiť štýlové bývanie?

Poradíme vám, ktoré farby spolu ladia a aké materiály by ste mali zvoliť.

Kúpa nového bytu je náročný proces, ktorý vyčerpá aj najvytrvalejšieho záujemcu. Nájsť ideálny „domov“ nie je jednoduché, no stále je to iba prvý krok na ceste k dobrému bývaniu. Keď už máme vybratý priestor, nasleduje ešte zložitejší proces zariaďovania. Obchodov s nábytkom, doplnkami a čímkoľvek spojeným s bývaním, je v súčasnosti ako húb po daždi. No všetko to obehať, pozrieť, prebrať a rozhodnúť sa – človek vypustí dušu, než sa mu to podarí.

Že preháňame? Vôbec nie. Platí, že čím viac možností, tým horší výber. Možno niektorí z vás majú jasnú predstavu o tom, ako by mal ich domov vyzerať, no aj vy by ste mali dať na rady odborníka. Nie všetko, čo sa vám páči, sa k sebe aj naozaj hodí. Odkiaľ by ste mali začať pri tvorbe svojho domova? No predsa od podlahy!

Lucia Ortutová, architektka Nového bývania, nám v pokračovaní rubriky Dobré bývanie dala základnú lekciu z interiérového dizajnu. Ukázala nám, ktoré materiály sa k sebe hodia a ktoré nie. „Základom interiéru ju jeden materiál, jedno drevo, jedna plocha,“ tvrdí naša obľúbená odborníčka.

Nenechajte sa ohúriť zaujímavými vzorkami a myslite na to, že celoplošne môžu vyznieť v priestore úplne inak. Ak zariaďujete menší priestor, mali by ste vsadiť na svetlejšie podlahy. Veľké byty, domy a izby „znesú“ aj tmavšie farby. Myslieť by ste mali aj na architektonický termín zvaný tektonika: podľa tohto pravidla by mali byť tmavšie farby v spodnej časti priestoru a svetlejšie hore. Inak má človek pocit, že na neho všetko „padá“.

Dnes sme si povedali iba základné informácie, nabudúce si ukážeme konkrétne príklady kontrastov farieb a materiálov v interiéry.