Farebné kombinácie a kontrasty: Nebojte sa ich a zariaďte si štýlové bývanie!

Ponúkame vám druhú lekciu interiérového dizajnu.

V prvej lekcii interiérového dizajnu sme si spolu s architektkou Luciou Ortutovou povedali základy zariaďovania interiéru, ktoré si zopakujeme v bodoch, než sa vrhneme „do praxe“:

1. Základom výberu by mala byť podlaha ako najväčšia plocha bytu.
2. Aby z vášho bytu alebo domu nevznikla vzorkovňa, mali by ste vsadiť na jeden motív (dreva alebo kameniny), ktorý potom pokojne môžete využiť na rôznych plochách.
3. Pojem „tektonika“ je veľmi dôležitý: navrch by mali ísť svetlejšie farby, naspodok tmavšie – ak to vymeníte, priestor môže na človeka pôsobiť tak, akoby na vás všetko padalo
4. Vzorky, vzorky, vzorky: vyberte si, čo sa vám páči, ale než to kúpite, vyskúšajte so vzorkou chodiť po iných obchodoch pri výbere ďalších materiálov a farieb, aby sa nestalo, že pôvodný výber oľutujete.
5. Nebojte sa farieb a kontrastov, všetko s mierou – niektoré farby sa k sebe hodia, niektoré nie, práve to vás dnes naučíme!

Konkrétne si ukážeme štyri rôzne kombinácie: fialovú s oranžovou, tyrkysovú so sivou, červenú so zelenou a modrá so žltou. Výber jednej z nich je na vás, záleží od osobných preferencii, no Lucia vám dá niekoľko rád ako voliť a kombinovať. Napríklad červená so zelenou sa hodí k tmavším odtieňom hnedej podlahy, preto sa odporúča voliť skôr do väčších priestorov, kde môže vyniknúť a nezmenší váš priestor.

Ak ste ten „opačný prípad“ a máte menší byt, najideálnejšia voľba je kombinácia tyrkysovej so sivou, na prvý pohľad nepôsobia výrazne, no keď k nim dodáte odtiene levandule prípadne aj výraznejšiu ružovú, dosiahnete veľmi zaujímavý výsledok. Momentálne je „v kurze“ takzvaná tortorová (holubičia) sivá, ale možností je viacero.

Nech si vyberiete ktorúkoľvek kombináciu, pozor na bielu a čiernu! Tie sa do „farebného mixu“ veľmi nehodia a budú z neho vyčnievať. Podľa slov architektky by ste mohli namiesto štýlovej domácnosti bývať skôr v cirkuse. Ak sa vám páči biela a čierna, výber iných farieb by ste mali tlmiť. Ideálne sú odtiene sivej, prípadne voľba jednej farby, ktorá je použitá len na menších plochách.