Miniatúrna spálňa a úzka chodba? Žiaden problém pre architektku Luciu

Poďte sa pozrieť, ako zmení byt na nepoznanie!

Sympatická 32-ročná Petra si hľadá nové bývanie. Pochádza zo stredného Slovenska, ale v Bratislave žije už štyri roky. Keďže svoju budúcnosť vidí práve tomto meste, nastal správny čas pre vlastné bývanie.
Pri výbere nového domova bude rozhodovať najmä lokalita: Petre učarovala Dúbravka. V Dúbravke má prácu a okrem toho sa jej páči v mestskej časti pokoj a veľa zelene. Hľadá niečo menšie - okolo 40 metrov štvorcových a maximálne do 90 tisíc eur. Informácie máme a môžeme sa ísť pozrieť na prvý byt v bratislavskej mestskej časti Dúbravka.

Petrine pocity sú hneď od začiatku zmiešané: Byt má úzku chodbu a zvláštne riešenú spálňu, ktorá v nej vyvolala zmätok a nedokáže si predstaviť, čo s ňou urobiť. Nastal čas, aby prišla šikovná architektka Lucia Ortutová a svojimi nápadmi zmenila byt na nepoznanie.
Lucia prichádza s úsmevom a už pri prvom pohľade na ňu môžeme vidieť, že vizualizáciu má hravo premyslenú: Základná vec, ktorá tu bude trochu inakšia, bude možno práve chodba. Dôležité bude, aby sa nám podarilo čo najviac niektoré plochy spraviť spojené a homogénne. V tomto byte by som išla vyslovene do farebnosti ako je biela, taká trošku iná biela a hrala sa možno s povrchovou úpravou. Čiže ani nie veľmi kontrastné farby, ako skôr vytvoriť možno šatníkovú stenu, ktorá bude mať takéto trošku meňavé dvere. Niektoré dvere môžu byť lesklé, niektoré matné a vyslovene sa pohráme v tej istej farebnosti ale s trošku inou štruktúrou,“ vysvetľuje Lucia.

Luciine návrhy vyzerajú fakt zaujímavo a je až neuveriteľné, aké zmeny bytu architekt dokáže navrhnúť. Lucia v tom má jasno a pokračuje: „Podstatná bude ešte kuchynská linka, kde by som zvolila svetlé farby, všetko také otvorené a vzdušné. Stým, že budú dve strany kuchynskej linky. Aj pod oknom by som jednoznačne využila pracovnú plochu a podarí sa nám to vtedy, keď dokážeme využiť priestor v obývačkovej časti na jedáleň. Spálňa: Mala by sa spraviť na dievčenský štýl, aby bola pre jedného človeka spravená kultivovane. Celá jedna strana by mohla byť čalúnená, pre také zmäkčenie celého priestoru a čo by bolo super, využijeme plne vstavanou posteľou momentálne existujúci kútik, ktorý je tam na spanie a celá zadná časť by sa mohla vstavať skrinkami," opisuje Lucia.

Rekonštrukcia bytu, ktorú navrhla Lucia je pre kandidátku Petru akceptovateľná, dokonca je veľmi zaujímavá. Petra stále však nevie, či sa zmestí do jej limitu, ktorý by veľmi nerada prekračovala. Cena rekonštrukcie je 15 tisíc eur. Aká je však kompletná cena bytu spolu aj s rekonštrukciou?

Pozrite si teraz zadarmo v archíve reláciu Nové bývanie a sledujte architektku Luciu Ortutovú, keď sa vžije do svojej práce a byt zmení na nepoznanie!