Basa Stevulova

Úspešná snoubordistka Baša Števulová: Prečo sa neženie za slávou na olympiáde?

Športovkyňa už zajtra ukáže, ako vyzerá jej Sladký život.

Prestíž, cestovanie, veľa peňazí a ešte viac fanúšikov. Tak si väčšinou zjednodušene predstavujeme život vrcholových športovcov. Realita je však omnoho drsnejšia. Športová špička musí dodržiavať prísny denný harmonogram, dávať pozor na stravu a ako sa hovorí, od svitu do mrku usilovne trénovať. Svoje o tom vie aj úspešná slovenská snoubordistka Baša Števulová, ktorá bude od zajtra súčasťou celebrity šou Sladký život. Usmievavá blondínka prostredníctvom televíznych obrazoviek ukáže, že športovci rozhodne nemajú na ružiach ustlané a zvládať ich životné tempo je niekedy dosť ťažké. Aby ste si vedeli ešte pred vysielaním šou Sladký život predstaviť, ako Bašin život vyzerá, prečítajte si rozhovor so snoubordistkou, ktorá si skrátka „ide svoje“.

1. Prečo ste začali so snoubordovaním a koľko ste mali rokov?
- Mala som asi 13 rokov. Od malička som lyžovala. Keď snoubord prišiel  „do módy”, tak som ho samozrejme musela mat. (smiech) S postupom času som samozrejme prišla na to, že je to oveľa väčšia sranda ako lyže.

2. Aké sú vaše najväčšie úspechy? 
- Pre mňa je najväčší úspech, že som to dotiahla naozaj na ten profesionálny level a niekoľko rokov mohla robiť naplno to, čo ma baví. Každý športovec má iné méty. Niekto by sa s týmto možno vôbec neuspokojil. Ja ale áno.

3. Čo je na profesionálnom snoubordovaní najťažšie? 
- Nielen snoubording, ale každý šport, ktorý človek robí profesionálne, je náročný. Pre mňa bolo náročné s postupom času neustále cestovať, baliť a vybaľovať. Na sociálnych sieťach ľudia vidia iba tie pekné veci a konečný výsledok, ale celú tú makačku za tým nevidí nikto.

4. Čo robíte najradšej, keď máte voľno, resp. aké máte záľuby?
- V lete rada surfujem a snažím sa pri mori tráviť čo najviac času, aj keď to nie je vždy možné. Aktivít mám veľa a čas na žiadnu nudu sa nenájde. Ale viem, čo robím nerada. Je to učenie. Čas strávený nad učením mi príde zbytočný, pretože mám pocit, že by som ten čas vedela využiť oveľa efektívnejšie. Ale je to asi aj preto, že už nemám 18 rokov.

5. Ste veľmi  pôvabná žena. Nerozmýšľali ste nad tým, že by ste sa venovali len modelingu?
- Ďakujem veľmi pekne. My sme pre sponzorov každú sezónu fotili aj kolekcie, ale úprimne si povedzme, že modelka by teda zo mňa nikdy nebola. (smiech)

6. V roku 2018 sa budú konať ďalšie zimné olympijské hry. Ako vidíte svoje šance? Čo musí športovec urobiť a obetovať, aby sa dostal na olympiádu? 
- Ja som to už viac krát povedala, že podľa mňa sú športovci, ktorí by dokázali pre olympiádu urobiť čokoľvek. A sú takí, ktorým je to ukradnuté alebo majú iné ciele. Ja som nad olympiádou nikdy nepremýšľala. Ak sa chce človek dostať na olympiádu, musí jazdiť FIS preteky pod hlavičkou lyžiarskeho zväzu. Toho som ja fanúšikom nikdy nebola. 

7. Sú podľa vás na Slovensku dobré podmienky pre snoubordovanie?
- Pravdaže. Máme krásne hory, len máme posledné roky smolu na sneh.

8. Športovať profesionálne asi nie je najlacnejšia záležitosť...
- Pri tom profesionálnom športe máte sponzorov, čiže náklady hradia väčšinou oni. Zo začiatku mi všetko platila mamina, keď som bola menšia a lacné to rozhodne nebolo. V roku 2006 som podpísala prvú zmluvu a odvtedy som si vedela všetko riešiť sama.

9. V roku 2006 získal v Turíne olympijské striebro Rado Židek. Spolupracujete s ním alebo ste si navzájom skôr konkurencia?
- Snoubording je veľmi všestranný, tak ako aj atletika. Rado robí niečo úplne iné. On jazdí boardercross, ja robím freestyle. Sú to dve úplne odlišné veci, ktoré si nemajú navzájom ako konkurovať. 

Sledujte celebrity šou Sladký život opäť zajtra o 21:30 na JOJke!