Obrovský úspech šikovného downíka zo Siedmeho neba: Filip opäť triumfoval vo svete!

Dvadsaťročný Filip sa narodil s Downovým syndrómom, no jeho hendikep ho na ceste za jeho cieľmi a šťastím nijako nelimituje. Práve naopak. Možno aj vďaka tomu dosahuje jeden úspech za druhým.

Diváci Siedmeho neba si určite veľmi dobre pamätajú famózneho Filipa, ktorý so svojou rodinkou žije v dedinke Santovka neďaleko Levíc. Na tvári im nikdy nechýba široký úsmev a to aj napriek tomu, že sa mladý muž narodil s Downovým syndrómom. Nikomu z rodiny totiž pri jeho narodení ani len nenapadlo ľutovať sa či byť nešťastný. Práve naopak. Syna a jeho diagnózu berú ako dar. „My sme ho dostali z nejakého rozhodnutia. Dostal sa k nám do rodiny. My sme dostali tento dar pred dvadsiatimi rokmi,“ povedal Filipov otec. Pred rokmi sa v rámci svojej diagnózy dostal k hipoterapii, kde sa zistilo, že chlapec má obrovský talent od Boha na jazdenie na koni. Postupne sa tomu začal venovať naplno a v priebehu niekoľkých rokov sa mu podarilo natrénovať tak, že dnes vyhráva takmer všetky preteky. Dokonca sa môže popýšiť aj olympijským zlatom či titulom majster sveta. Filip však nie je pojmom len v komunite hendikepovaných, ale aj medzi zdravými! Na súťažiach totiž preteká aj s nehendikepovanými jazdcami.

Talentovaného Filipa sme spoznali vďaka Siedmemu nebu s Vilom Rozborilom. Zdroj: archív V.R.

​Keby sa Filip narodil bez mentálneho postihnutia, možno by nedosiahol ani polovicu z toho, čo sa mu už podarilo. Na nič sa nevyhovára, na nič sa nesťažuje, iba poctivo trénuje a maká. A to mu prinieslo výsledky v podobe množstva výhier na svetových pretekoch. Ďalší úspech zo svetovej súťaže si priniesol domov len pred pár dňami. „Priatelia, spomínate na Filipa, ktorý bol V siedmom nebi pred pár týždňami? Filip v tieto dni získal striebro na celosvetovej Špeciálnej olympiáde 2019 v arabskom Abu Dabí. Filip, si ťažký frajer, blahoželáme,“ napísal na svojom profile na sociálnej sieti moderátor Vilo Rozboril.

Filipovi k jeho úžasnému úspechu srdečne blahoželáme!

 

Lenka Filipová

Lenka Filipová

Viac článkov od autora