Dávidov osud si získal srdcia Slovákov: Tisícky pozitívnych a povzbudivých reakcií!

Zaslúži si za vraždu otca milosť či väzenie? To je otázka, ktorá sa natíska po odvysielaní príbehu Dávida Baka a jeho matky v relácii V siedmom nebi.

Dávid Bako a jeho mama Frederika zažívali na dennom poriadku krik, bitky a oplzlé nadávky zo strany otca a manžela dlhých sedemnásť rokov. Jeho vyčíňanie len tíško trpeli. Brutálne psychické a fyzické týranie sa skončilo 6. septembra 2017, keď vtedy neplnoletý chlapec svojho otca zabil údermi kladivom a dobodaním nožom. Dávid sa po skutku šiel udať na políciu a svoju vinu hneď priznal. Bol odsúdený na štyri roky, no krajský súd mu trest zmiernil na dva roky. Na výkon trestu však stále nenastúpil, pretože sa o jeho prípad začala zaujímať prezidentská kancelária. Od Dávidovho právnika si pýtali podklady týkajúce sa jeho prípadu, pretože dostali od ľudí veľa žiadostí na udelenie milosti. Kým rozhodnú o jeho osude, jeho nástup na výkon trestu je pozastavený.

Po odvysielaní Dávidovho príbehu v relácii V siedmom nebi sociálne siete doslova zaplavili tisícky pozitívnych a povzbudivých reakcií na jeho adresu. Slovami plnými empatie nešetril ani samotný moderátor Vilo Rozboril. Poviem za seba: som presvedčený, že Dávid už svoj trest prežil. Bolo ním 17-ročné peklo s otcom tyranom. Držím mu palce, aby mu bol trest premenený na podmienku a nemusel zažiť ešte ďalšiu traumu, tú väzenskú. Myslím si, že by to spravodlivosť naplnilo. Drž sa, Dávid,“ odkázal na Facebooku. Rovnaký názor majú aj tisícky Slovákov, ktorí sa zomkli a hovoria jasnou rečou – Dávid si zaslúži milosť. Vybrali sme pre vás hŕstku tých najkrajších a najemotívnejších komentárov, ktoré Dávidovi venovali diváci Siedmeho neba.

- Nedokážem si predstaviť, čo musel ten chalan tie roky trpieť a ako sa to v ňom pumpovalo, až do dňa, keď to ukončil. Ja na jeho mieste, urobil by som to isté, aby som chránil to, čo je môjmu srdcu blízke.

- Moju mamu by som chránila vlastným telom. To, čo urobil a ako to urobil, je možno moc, ale ak by som tak dlho dusila v sebe nenávisť a zlosť, zachovala by som sa rovnako. Po tom, čo si zažil, sa mu nečudujem.

- Chránil svoj život aj matkin. Už sa ďalej nedokázal pozerať, čo jeho otec robí a nastal zlom - všetky spomienky, násilie, čo zažil, nedokázal spracovať… Myslím, že už má trest v tom, že musí žiť s vedomím, čo urobil... Držím palce, Dávid, a želám tebe aj mame všetko dobre, a hlavne pokojný život.

- Ak je tu niekto obeť, tak určite Dávid... Ťažko je len si predstaviť, čo sa dialo v živote dieťaťa a potom mladého človeka, keď sa musel dívať na týranie mamky, ktorú mal tak rád, a keď musel aj sám zažívať bolesť a agresivitu zo strany otca. Navyše, je potrestaný aj tak dosť - žiť s vedomím, že zabil svojho otca, je ťažko predstaviteľné..

- Smrť otca bola pre nich vykúpením… Celý čas pod tlakom… Nik z nás si to nevie predstaviť. Treba mu dobrého psychológa a nie väzenie. Aj tak to bude mať pred očami celý život.

- David konal v afekte… Zaujal obranársky postoj a svoj pud sebazáchovy a to je normálne. Bez tak sedieť by mali isť tí, čo nap*d postavili zákony voči násiliu. kony sú chabé a veľakrát nezmyselné.

- Jasné, že je obeť a takých ľudí je x, len sa boja ísť na políciu. Aj keď vieme, ako to je na Slovensku. Príde človek a pokiaľ dotyčný sa len vyhráža, nebudú riešiť, nechce sa im vypisovať papiere.

- Chlapec mal gule a zachoval sa správne. Otázka znie, kde boli orgány, ktoré mali zasiahnuť, aby to chlapec nemusel vziať do vlastných rúk.

- Jednoznačne milosť. On už svoj trest prežil a do konca svojho života bude musieť žiť s pocitom, že vzal život. I keď to bolo za takých okolnosti, za akých to bolo. Snažil sa ochrániť svoju mamu od hrozných zverstiev, ktoré jeho otec páchal na nej aj na ňom. Ani si neviete predstaviť, aké ohavnosti im robil ich otec - tieto veci sa nemôžu medializovať, lebo by to bolo len pre silne žalúdky. Ale to zviera - otec - robil také ohavnosti, že by ste dávili od hnusu.

- Každý si zaslúži druhú šancu a on by ju mal určite dostať na novú životnú etapu. Už si dosť vytrpel, držím palce, aby to dopadlo milosťou.

- Na Dávidovi je vidieť, že nie je žiaden agresor. Roky týrania... proste skrat. Určite sa prikláňam k milosti.