Rozkošná Katka má ťažkú formu cystickej fibrózy: Každý deň je pre ňu bojom o život!

Katka je rozkošné 9- ročné dievčatko, ktoré sa na prvý pohľad ničím nelíši od svojich rovesníkov. Vyzerá, že je zdravá, pretože veselá a štebotavá. Pravda je však taká, že každý deň je pre ňu bojom o život.

Kačenka sa narodila s najťažšou formou cystickej fibrózy. Choroba jej postihuje všetky vnútorné orgány, no najmä pľúca. Každý deň musí zobrať sedem liekov a päťkrát do dňa musí inhalovať. Na zlepšenie zdravotného stavu by potrebovala špeciálny prístroj, ktorý ale stojí tisícky eur. Poisťovne ho ale nepreplácajú. Nárok majú len na obyčajný inhalátor, aj to raz za šesť rokov. „Ja neviem, tu je so všetkým problém. Pracujem, neflákam sa, nevyciciavam tento štát, makám. A, keď niečo od neho chcem, nemám na nič nárok. Som na to naštvaný. Ja viem, že ju to možno nevylieči, ale aspoň jej to predĺži život,“ povedal nešťastný otec.

V7N Kačenka a Adriana Kmotríková Zdroj: TV JOJ

​Rodinke sa rozhodla pomôcť a podporiť ich moderátorka Adriana Kmotríková, ktorá ich problémy dokáže pochopiť tak, ako málokto. Sama totiž vie, aké to je, mať dieťa s cystickou fibrózou. Jej dcérka Natálka mala rovnakú diagnózu, ktorej ako takmer šesťročná podľahla.Ten pocit bezmocnosti poznám, lebo som ho mala šesť rokov pri svojej prvej dcérke. Bola to nevyliečiteľná choroba, niet pomoci. Ja som bola veľmi zrútená, keď som Natálku pochovávala a bolo to hrozné,“ povedala V siedmom nebi. „Je to veľmi silná žena. To, čo my prežívame, je nič oproti tomu, čo si zažila ona. Predstavila som si to malé dievčatko, o ktoré prišla. My máme šťastie, že Katká má deväť a máme nádej,“ zhodnotila Kačenkina mama Katka. Adriana Kmotríková nielenže strávi s rodinkou príjemné chvíle a spestrí dievčatku deň, ale im aj významným spôsobom pomôže.

Sledujte obľúbené V siedmom nebi už v nedeľu o 20:35 na JOJke!