Chorému Riškovi podali drahý liek z Ameriky: Zázrak, po pár dňoch robí obrovské pokroky!

Príbeh ťažko chorého Riška, ktorý trpí spinálnou svalovou atrofiou, pozná celé Slovensko. Jeho stav bol naozaj vážny a jedinou nádejou na zlepšenie stavu bola extrémne drahá liečba z Ameriky. Vďaka dobrým ľuďom sa na ňu podarilo vyzbierať dostatok peňazí a chlapček dnes robí prvé pokroky!

Riško sa narodil ako zdravé dieťa a do štyroch mesiacov nič nenasvedčovalo tomu, že by bol iný ako ostatné deti. Zrazu si ale rodičia všimli, že nevládze zdvihnúť nožičky. Ani v tom najhoršom sne by si nepredstavovali, že to bude také vážne. Po sérii vyšetrení a genetických testov bola u Riška potvrdená diagnóza – Spinálna svalová atrofia typu 1. Táto choroba je tak vážna, že väčšina detí pri nej umiera do dvoch rokov. Chlapček postupom času prestal držať hlávku, slabli mu rúčky,  dusil sa slinami. Mal nízku váhu, jedlo prijímal sondou a hrozila mu tracheostómia. Navyše, každá infekcia bola pre neho doslova životu nebezpečná. Jedinou nádejou na zlepšenie jeho stavu bola génová terapia liekom Zolgensma z Ameriky. Ten však stál dva milióny eur, čo by si rodičia nemohli ani vo sne dovoliť. Vďaka dobrým ľuďom a spolupatričnosti sa však podarilo Riškovi vyzbierať dostatok peňazí.

Pred pár dňami Riškovi podali najdrahšiu liečbu na svete v budapeštianskej nemocnici a už krátko na to začal chlapček robiť obrovské pokroky. Rodičia sa konečne dočkali toho, na čo tak dlho čakali! Neubránili sme sa slzám… Riško svoje nôžky nezdvihol od svojich 4. mesiacov. Ten pocit, keď si uvedomujeme, že tie, pre mnohých obyčajné veci, sú pre nás zázrak, je úžasný. Lebo zázraky sa dejú a my tomu veríme. Sme ešte len na začiatku našej cesty, ale už teraz vieme, že aj keď to nebude ľahké, nikdy to nevzdávame a spolu s Riškom budeme bojovať ako o život. Lebo ide o život. Ďakujeme Vám, že ste súčasťou tohto zázraku,“ napísali Riškovi rodičia na Facebooku. U chlapčeka sa prejavili aj vedľajšie účinky v podobe zvýšenej teploty, no podľa slov jeho rodičov je to očakávaná reakcia. V najbližších dňoch ho ešte čaká séria vyšetrení, no všetci dúfajú, že Riškov stav sa bude už len zlepšovať. Držíme palce!