Onkopacient nemal nárok na liečbu pre dlh v zdravotke: Lukášov život závisel od 300 eur!

Keď je človek mladý a plný síl, ani vo sne mu nenapadne, že by sa to mohlo radikálne zmeniť zo dňa na deň. To však neznamená, že sa to nemôže stať. Dnes už o tom svoje vie aj Lukáš, ktorý pre tento prístup mohol prísť o život.

Lukáš je mladý muž a pred rokom bol plný síl. Bol šťastný s manželkou Nikou a jej dcérkou Vaneskou, ktorú berie ako svoju. Žili síce skromne, no jeden pre druhého, pretože na svoje pokrvné rodiny sa nemohli spoľahnúť. Všetko sa to zmenilo, keď prišla pandémia koronavírusu. Najprv prišli o prácu a potom v apríli sa všetko zrútilo ako domček z karát. Lukáša začali veľmi pobolievať kríže a po sérii vyšetrení lekári vyriekli strašidelný ortieľ.To bola strašidelná bolesť. Neskôr som sa dozvedel, že na tie kríže tlačí nádor. Neskôr zistili, že to mám po celom tele. To je to najhoršie, že keď si v tej nemocnici, naraz spravia CT-čko a zistíte, že rakovinu máte v úplne celom tele. Že vám to tlačí na všetky orgány… Že keby ste prišli o deň neskôr, tak už tu nemusíte byť,“ povedal Lukáš V siedmom nebi. Mladému mužovi diagnostikovali Non-Hodgkinov lymfóm. „Údajne je to jedna z najlepších foriem rakoviny, čo sa týka liečiteľnosti. Ale musí byť liečená,“ vysvetlil muž Vilovi Rozborilovi. Tu však nastal problém. Lukáš si dlhodobo neplatil odvody do zdravotnej poisťovne a za ten čas mu v nej narástol dlh na 2400 eur. Prvú chemoterapiu dostal, pretože bol vo vážnom a život ohrozujúcom stave, no na ďalšiu už ako dlžník nemal nárok.Nemysleli sme na to, že niekedy mladý človek môže len tak dostať rakovinu. Že bum. To sa ti zmení život behom sekundy,“ vzdychla si Nika.

V7N Lukas a Vilo Lukáš nechcel prijať ponúknuté peniaze od Vila Rozborila, pretože sa hanbil. Uvedomuje si, že neplatenie odvodov do zdravotnej poisťovne bola obrovská chyba. Zdroj: TV JOJ

​Ak Lukáš chcel dostať ďalšiu chemoterapiu a liečiť sa, musel by začať splácať svoj dlh. Lenže na to nemal dostatok prostriedkov. Ako tak sa mu podarilo naškriabať na prvú splátku, no na ďalšie mu už financie nevyšli. Poisťovňa si chce byť istá, tak potrebuje aspoň tri splátky. Čiže, prakticky necelých 300 eur ma delí medzi životom a smrťou,“ povedal nešťastný muž. Rady si nevedela dať ani jeho manželka. „Pre mňa je najdôležitejšie, aby prežil. Jeho život a zdravie. Nech by sa čokoľvek dialo. Som na všetko pripravená, mimo toho, aby sa mu niečo stalo. Pretože ho milujem. Zaspávam s tým, že sa bojím. V noci sa budím na to, či vôbec dýcha,“ povedala so slzami v očiach. Siedme nebo sa rozhodlo túto situáciu okamžite riešiť a tak Lukáš dostal od Vila Rozborila peniaze na splatenie dlhu. Muža bojujúceho o život to zarazilo a dojalo. Vie, že urobil chybu, keď si zdravotné odvody neplatil a veľmi sa za to hanbí. Preto urobil niečo, čo sa ešte V siedmom nebi nestalo. „Nemôžem to od teba zobrať. Tridsaťpäť rokov života som od nikoho nič nechcel,“ vychrlil Lukáš, ktorý peniaze na splatenie dlhu nechcel prijať. Vilo ho však presvedčil, že to musí urobiť preto, aby sa mohol urýchlene liečiť. Financie napokon prijal a to bol v jeho živote kľúčový moment. Len vďaka tejto podanej pomocnej ruke sa Lukáš začal znovu liečiť. Ako to celé dopadlo?

Sledujte obľúbené V siedmom nebi už v nedeľu o 20:35 na JOJke!