Andrea o živote s autistom: Keď syn dostane záchvat, ľudia zazerajú, že je nevychovaný!

Osudom ťažko skúšaná tridsiatnička vychováva svojich dvoch synov úplne sama, pričom jeden z nich sa narodil s autizmom. Navyše, ona je onkologickou pacientkou. Jej bývalý partner to všetko nezvládol a opustil ju. Ostala tak sama na svoju diagnózu, na synov i na škaredé pohľady ľudí, ktorí netušia, čo so sebou nesie autizmus...

Andrea robí všetko pre to, aby jej syn Damián, ktorý sa narodil ako autista, dostal čo najlepšiu starostlivosť. Preto s ním chodí na canisterapiu, na muzikoterapiu i na plávanie. Žiaľ, žiadne špeciálne terapie pre autistov v Brezne nevykonávajú, a tak musí Andrea s deťmi chodiť desiatky kilomerov do Žiliny, do Rimavskej soboty a do Banskej Bystrice. Keďže nie je v jej finančných možnostiach nasporiť si na auto, cestovať musí verejnou dopravou. Damián to ale pre svoj stav nezvláda a každá cesta je pre Andreu doslova nočnou morou. Vykúpením by pre ňu bolo auto, no žiadosť o príspevok jej bola napriek Damiánkovému 90% postihnutiu zamietnutá. Našťastie, Siedme nebo jej ho vďaka partnerom zabezpečilo.Je veľmi ťažké chodiť s nimi verejnou dopravou. To, že máme auto, nám veľmi pomôže, lebo Damián nezvláda cestovanie hromadnou dopravou a toto je pre nás strašne veľký dar,“ povedala Andrea pre joj.sk.

​Najbolestivejšie sú pre ňu škaredé pohľady ľudí, ktoré zažíva na dennom poriadku. Keď totiž Damiánko dostane svoj záchvat, kričí, hádže sa o zem, plače a vystrája. Spoločnosť si to podľa jej slov vysvetľuje tak, že je skrátka nevychovaný. A to ju veľmi raní. Keď Damián dostane záchvat, tak ľudia po nás pozerajú a z môjho pocitu je to také, že si myslia, že moje dieťa nie je vychované. Lebo on navonok vyzerá ako zdravý, ale duševne je na tom úplne inak ako zdravý človek. To je pre mňa ako matku ubíjajúce. Keď ľudia po mne zazerajú, že moje dieťa sa nevie správať na verejnosti. Čo nie je pravda,“ zhodnotila nešťastná mama.

V7N - mama Andrea a Vilo Zdroj: TV JOJ

​Niektoré veci sa aj dospelým ľuďom vysvetľujú ťažko, nieto ešte deťom. Preto niet divu, že ani jej syn Dávid spočiatku nevedel pochopiť, že jeho braček je iný ako ostatné deti. Zo začiatku, kým Dávid nevedel, čo to je autista, tak spolu nevychádzali. Mali sme problém aj s tým, že Dávid ho nechcel ako brata. Ale, keď bol starší, pochopil, že Damiánko je iný a našli si k sebe cestu,“ vysvetlila s úsmevom.

Sledujte obľúbené V siedmom nebi opäť v piatok o 20:35 na JOJke!