Borat prichádza: TOP 15 zaujímavostí, ktoré o filme neviete!

Fiktívny dokument si razom získal milióny fanúšikov po celom svete.

​Borat Sagdijev je šiestym najznámejším Kazachom a najlepším televíznym reportérom štátnej televízie, ktorá ho vyšle do Spojených štátov, aby tam nakrútil dokument o tejto "krajine neobmedzených možností". A prípadne si našiel novú manželku, pretože tú starú tlstú mu znásilnil a roztrhal medveď. Známy britský komik Sacha Baron Cohen býva pre svoje imitačné a improvizačné schopnosti často prirovnávaný k Petrovi Sellersovi. Vo svojom programe "Da Ali G Show" úspešne zosmiešňuje slávne osobnosti i anonymných ľudí na ulici tým, že sa vydáva nielen za zaostalého kazašského reportéra Borata, ale tiež za britského predmestského repera Aliho G alebo za homosexuálneho nemeckého módneho komentárota Bruna. Cohen s filmovým štábom odídu do Spojených štátov a uvádza do rozpakov nič netušiacich ľudí, ktorí sa domnievajú, že sú svedkami nakrúcania skutočného dokumentu pre kazašskú televíziu. Cohen ide ale tentokrát v drsnosti a politickej nekorektnosti svojho humoru oveľa ďalej, než bolo možné v televíznej šou. Nikoho rozhodne šetriť nebude!

Zaujímavosti o filme:

1. O úlohy vo filme sa uchádzali aj Johnny Depp, George Clooney a Steve Martin. Povedali im ale nie.
2. Pri ceste obytným autom si Borat spolu s troma spolucestujúcimi púšťa film Pamela & Tommy Lee: Porno bez cenzúry (1998).
3. Borat vo filme hovorí prevažne hebrejsky. Niektoré frázy sú odvodené zo slovanských jazykov, ako napríklad: "Jak še máš!", ktorú používa Borat ako pozdrav a ktorá má pôvod v poľštine.
4. Žena hrajúca Boratovu manželku sa v skutočnosti narodila v Kazachstane, ale emigrovala do Rumunska.
5. Niektoré postavy hovoriace "kazašsky" v skutočnosti hovoria rumunsky.
6. Keď si Borat kupuje automobil, hovorí s predavačom len o židoch.
7. V roku 1999 sa celý internet bavil stránkami tureckého novinára Mahira Cagriho a jeho lámavou angličtinou. Po uvedení filmu tento Turek tvrdil, že je pôvodný Borat a žiadal tučné odškodné.
8. K hrozbe súdu s vládou Kazachstanu Sacha Baron Cohen (Borat) uviedol: "Pána Cohena nepoznám, ale podporujem svoju rodnú krajinu v súdení sa s týmto Židom."
9. Film v roku 2012 určil web LoveFilm za piatu najvtipnejšiu komédiu všetkých čias, a to s priemerne 1,7 "smiechmi" za minútu.
10. V marcu 2012 na medzinárodnej súťaži v streľbe v Kuvajte pri medailovom ceremoniále zahrali usporiadatelia omylom kazašskej víťazke "Boratovu" kazašskú hymnu, z čoho sa stal medzinárodný škandál, ktorý sa riešil až na "najvyšších" miestach.
11. Väčšinu scén vo filme nakrúcali bez scenára a okrem Borata, Azamata, Pamely Anderson, afroamerickej prostitútky a členov Boratovej rodiny postavy nestvárnili herci.
12. Sused Borata sa podľa filmu volá Nursultan Tuyakbay. Nursultan je meno prezidenta Kazachstanu a Tuyakbay je priezvisko významného kazašského politika.
13. Na konci filmu je zobrazená vlajka Kazachstanu a portrét Nursultana Nazarbajeva. V skutočnosti ale ide o portrét prezidenta Azerbajdžanu Ilhama Alijeva.
14. Scény odohrávajúce sa v Kazachstane v skutočnosti nakrúcali v rumunskej obci Glod.
15. Borat nie je kazašské meno.

Borata si môžete pozrieť už dnes o 20:35 hod. na Pluske!

Tagy: Borat