Ste si istí, že nosíte rúško naozaj správne? Možno nevedomky aj vy robíte TÚTO chybu!

Nosenie rúšok sa stalo neodmysliteľnou súčasťou našich životov. Úsmev svojich blízkych, priateľov či kolegov zrazu vidíme už len na fotkách, či prostredníctvom sociálnych sietí a videohovorov. Aby však malo nosenie rúška naozaj zmysel, treba ho nosiť správne a dobre sa oň starať. Viete, ako na to?

Vládou nariadené povinné nosenie rúšok prinútilo zahaliť si tváre aj tým, ktorí sa z toho spočiatku posmievali či to brali na ľahkú váhu. Rúškom prekryté ústa a tvár naozaj znižujú riziko šírenia nákazy, no len za predpokladu, že to robíte správne. Podľa predsedníčky Slovenskej epidemiologickej a vakcinačnej spoločnosti, docentky Zuzany Krištúfkovej, plátené rúško zabraňuje šíriť vírus nakazenej osobe do okolia až na 80%. No, ak sme my zdraví, rúško nás chráni len na 60%! Chcem ľudí upozorniť, aby si nemysleli, že si dajú rúško a môžu ísť kdekoľvek, s kýmkoľvek sa stretávať. Je to určité riziko. Najlepšou ochranou je zostať doma a s nikým sa nekontaktovať,“ pripomína.

Rúško a rukavice Nosenie rúšok a rukavíc zvyšuje našu šancu, že ochránime seba a svojich blízkych pred nákazou. Zdroj: Profimedia

​Zároveň presne popísala, ako máme rúško správne nosiť, ako sa oň starať a ako ho vlastne z tváre snímať dole. „Mali by sme ich nosiť len dovtedy, kým nie sú zvlhnuté. Ak vieme, že budeme dlhšie vonku, mali by sme mať v taške ešte jedno, aby sme si ho vedeli vymeniť. Skladať by sme si ho mali tak, aby sme sa nedotýkali rúška zvonku, pretože v časti nosa a úst môže byť kontaminované baktériami a vírusmi. Nemalo by sa na tvári stále upravovať. Treba si ho zozadu zložiť, dať ho do hrnca s vodou a vyvariť ho 10 minút. Treba ho následne vysušiť a vyžehliť suchou žehličkou,“ vysvetlila Krištúfková. Podľa jej slov nie je márne ani nosenie rukavíc. To má taktiež dva významy. Nielenže chránia naše ruky, ale zároveň sú prirodzenou bariérou a zabraňujú nám, aby sme sa chytali nosa, úst a očí, ktoré sú bránami vstupu vírusu do organizmu.