Legendárny humor či vyznanie do neba: Takto si na Mekyho Žbirku (†69) spomínajú jeho kolegovia!

Vo veku 69 rokov nás navždy opustila legenda slovenskej hudobnej scény. S obrovským smútkom na nezabudnuteľného človeka spomína aj okruh jeho najbližších priateľov a kolegov z hudobnej brandže.

aktualizované 10:00

Na odchod legendy slovenského popu zareagovala aj prezidentka Zuzana Čaputová“Sveter, typické okuliare a úsmev. Vždy som mala pocit, že vôbec nestarne. Texty jeho piesní poznáme všetci naspamäť. Miloval hudbu, slovenčinu, Londýn a Beatles. Miroslav Žbirka bol a zostane legendou. Vďaka jeho nadaniu znel slovenský pop aj v časoch hlbokého socializmu absolútne svetovo,” napísala na svojej sociálnej sieti hlava štátu.

V polovici októbra všetkých Miroslav Žbirka šokoval správou, že sa ocitol v nemocnici na infúziách. Dlhšie o hudobnej legende nebolo počuť, správa, že nás navždy opustil, preto všetkých poriadne šokovala. Uveriť tomu nemohli najskôr ani mnohé známe tváre. Mekyho priateľskou náladou sa každý rád obklopoval, slzy v očiach preto dnes nemôže potlačiť nikto, kto ho poznal! 

Jedna z jeho najbližších priateliek a súčasne kolegyňa Marika Gombitová na svojom Facebooku napísala krásne vyznanie priateľovi do neba. "Môj drahý Meky, veľmi mi budeš chýbať. Si v mojom srdci navždy. S láskou Tvoja princezná," speváčka prezývkou naráža na muzikál Neberte nám princeznú, na ktorom spolupracovala so zosnulým Žbirkom. Ich hudobné spojenie si pamätá nielen staršia generácia, ale ocení ho dnes aj mladšia!

Meky bol pre všetkých známy svojím suchým britským humorom. Presne tak si ho pamätajú aj jeho blízki priatelia a kolegovia. Žbirka je jedným zo zakladateľov kapely Modus. Práve tak prišlo priateľstvo s Lacom Lučeničom. "Cítim sa ako Paul McCartney, keď sa dozvedel, že zomrel John Lennon," prezradil svoje aktuálne pocity pre TV JOJ Lučenič. "Som doslova z tejto správy taký šokovaný, že nenachádzam žiadne slová. Odišiel kus môjho života" povedal pre JOJku textár Kamil Peteraj. 

Zdroj: TV JOJ

Kolegyňa z Českej republiky, porotkyňa šou Česko Slovensko má talent, si zaspomínala na niekoľko osobných stretnutí, ktoré s Mekym absolvovala. "Stretávala som vás na rôznych akciách. Vždy taký milý, skromný a zábavný. Nečakala som to. Je to veľmi skoro! Tešila som sa, keď sa vrátite späť. Je mi to veľmi ľúto. Budete nám chýbať. Veľmi." napísala Marta Jandová na Instagrame.

Na Mekyho má živé spomienky aj Ondrej Kandráč, ktorý bol nielen jeho fanúšikom, ale spolu si aj zaspievali, a to v relácii Všetko čo mám rád. Na Instagrame zverejnil túto pamätnú fotografiu: 

 

Reagovali aj ďalší hudobníci, ktorí Mekyho poznali osobne. "Nemôžem tomu uveriť. odpočívaj v pokoji, budeš nám neuveriteľne chýbať! Zostávaš navždy v Tvojich pesničkách. Ďakujeme," reagovala na odchod Žbirku Zuzana Smatanová. "Nedokážem prestať plakať. Môj priateľ, jeden z mála v tomto biznise, vzor a človek, ktorý ma mal úprimne rad. Mali sme spoločné zážitky, ale aj plány do budúcna. Nedokážem tomu uveriť. Odpočívaj v pokoji, drahý priateľ," cez slzy napísala na svoj Facebook Katarína Knechtová. Hudobníčka Mária Čírová len ťažko nachádzala slová po smrti ikony slovenskej hudobnej scény. Svoj žiaľ sa rozhodla preto vyjadriť legendárnou piesňou Balada o poľných vtákoch. Jej vyznanie naháňa zimomriavky!

Helena Krajčiová si na svojom Instagrame tiež neodpustila niekoľko krásnych slov do speváckeho neba. "Pre moje vnímanie, toto bol ozajstný princ. Nádherný svojou muzikou a podmanivým človečenstvom," napísala dojemný text slovenská herečka.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Helena Krajciova (@helena_krajciova)

 

Kristína Tormová sa podelila o jednoduchý, no veľmi trefný text:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa kristina tormova (@kristina.tormova)

 

Karin Haydu si Mira Žbirku bude navždy pamätať s úsmevom!

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Karin Haydu (@karinhaydu)

 

Tagy: Meky Žbirka