Zomrel Juraj Jakubisko: Pripomeňte si tvorbu legendárneho slovenského režiséra!

Jeden z najlepších slovenských režisérov navždy opustil tento svet vo veku nedožitých 85 rokov. Pripomeňte si s nami jeho nezabudnuteľnú tvorbu!

Juraj Jakubisko sa narodil 30. apríla 1938 na východe Slovenska. Vyštudoval Filmovú Akadémiu múzických umení v Prahe. Už po skončení štúdiu sa naplno pustil do tvorby filmov. V roku 1967 debutoval filmom Kristove roky. Jeho doménou boli práve dlhometražné filmy. Neskôr však dostal zákaz na točenie hraných filmov. Neraz prišla kritika zo strany štátnych funkcionárov aj v podobe cenzúry. To však Jakubiska pri tvorbe nezastavilo a jeho filmy považujeme na danú dobu za pokrokové, keďže neraz v nich predstavil témy, o ktorých sa iní umelci báli hovoriť. Po prvom neúspešnom manželstve do rodiny priviedol herečku Deanu Horváthovú, s ktorou založili filmovú spoločnosť J&J Jakubisko Film. 

Jakubisko sa inšpiroval vo svojej filmovej tvorbe najmä prostredím, v ktorom vyrastal. Obec Kojšov je typická tradičným dedinským životom s vlastnými tradíciami a zvyklosťami. Medzi jeho najznámejšie tituly patria filmy Postav dom, zasaď strom, Nevera po slovensky, Tisícročná včela, Perinbaba či Bathory. Za svoju siahodlhú tvorbu získal Jakubisko prezývku "slovenský Fellíni". Ide o narážku na legendárneho talianskeho filmového režiséra. Získal desiatky ocenení u nás aj v zahraničí na prestížnych festivaloch. 

filmový festival Art Film, Trenčianske Teplice filmový festival Art Film, Trenčianske Teplice Zdroj: SITA

​Juraj Jakubisko s manželkou často chodili do spoločnosti. Vidieť ste ho mohli neraz aj na obrazovkách TV JOJ. Pripomenieme Inkognito, kde sa objavil ako tajný hosť v roku 2016. Jakubisko často chodil na rôzne kultúrne podujatie. Hrať v jeho filmoch bolo pre hercov poctou. My si budeme režiséra navždy pamätať vďaka jeho nesmrteľnej tvorbe!