Z Kordiakovho poskoka až k najväčšej seriálovej hviezde: Takto sa Koleník menil s JOJkou!

Čo všetko sa u herca zmenilo?

JOJka oslavuje 15. výročie a spolu s ňou aj jej hlavné tváre, medzi ktoré patria aj naše seriálové hviezdy. Jednou z nich je aj obľúbený herec Ján Koleník, ktorý svoju televíznu kariéru naplno odštartoval v seriáli Panelák. Najprv hral len Kordiakovho kamaráta a „poskoka“, až sa napokon vypracoval na jednu z hlavných postáv mafiána Masláka. „Herec čaká na príležitosť a vidí, že iní herci nakrúcajú a chce niečo dosiahnuť. Ja som tiež čakal na príležitosť,“ spomína si Janko, ktorý najprv robil konkurz na postavu Švehlu, čo mu nevyšlo. Vďaka tomu sa mohla objaviť jeho legendárna postava Masláka.  

Jan Kolenik - vtedy a dnes Kordiak Maslak Jan Kolenik - vtedy a dnes Kordiak Maslak Zdroj: joj.sk

„Mal to byť právnik a kamarát a nakoniec sa z neho vykľul podvodník, ktorému som sa celý čas snažil vpečatiť ľudskú tvár, aby mu ľudia odpustili to, že je podvodník,“ prezrádza herec, ktorého Panelák naučil skutočnú prácu herca s kamerou a zároveň bol preňho vstupenkou do sveta komerčnej televízie a ďalších projektov.

Janko si okrem Paneláka zahral v seriáli Keby bolo keby, čo bol jedným z prvých výpravnejších seriálov nakrúcaných filmovejším a náročnejším spôsobom, aké sú vo svete bežným štandardom. A práve takéto kvalitné nakrúcanie s dlhými obrazmi, aké je vo svete bežným štandardom, mu je najbližšie. Sympatický herec si však vyskúšal aj horúci televízny parket vďaka reláciám Tanec snov či Showdance, čo však nevníma ako svoju doménu. „Nie je to moja ambícia, ani cieľ, preto som sa do týchto šou dostal sekundárne, napríklad ako náhradník,“ vysvetľuje úspešný herec.

Po skončení Paneláku si Janko zahral napríklad aj v obľúbenom rodinnom seriáli ZOO či v kriminálke Za sklom. „Zoo bol výpravnejší seriál a bola tam aj ponuka ísť do Afriky. Odjakživa som mal veľký vzťah k prírode aj k zvieratám a moja túžba do Afriky sa týmto seriálom naplnila," hovorí umelec. V seriáli Za sklom si zas Koleník užil skutočnú seriálovú kvalitu. Jeho neustály kvalitatívny progres už len zavŕšil seriál 1890, kde stvárni hlavnú postavu detektíva Jánosa Martona. Tento elegán z Pešti je hercovi ako šitý na mieru a zrejme nikto by ho nezahral lepšie. Popasovať sa však bude musieť nielen so záhadnou vraždou slúžky, ale aj s približne osemdesiatimi kusmi dobových kostýmov, ktoré počas seriálu vystrieda. Máte sa rozhodne na čo tešiť.  

Herca Jána Koleníka uvidíte už v nedeľu v novom historickom seriáli 1890 o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU