Fascinujúce zákulisie seriálu 1890: Doktorova operácia bola skutočná!

Takto to vyzeralo za kamerami.

Nahliadnite s nami do zákulisia výroby vášho obľúbeného seriálu 1890. V uplynulej deviatej epizóde bojoval o život strážmajster Vilém Černý, ktorého postrelil pri Anninej hrobke doposiaľ neznámy páchateľ. Nechýbalo veľa a milovaný otec, manžel a kolega by bol v ich živote i v našom seriáli navždy minulosťou. Našťastie však pri ňom stáli všetci svätí, manželka Mária a najmä doktor Bielik, ktorému sa napokon podarilo zvrátiť najhoršie. Počas mimoriadne komplikovanej operácie sa mu podarilo vybrať guľku z brucha von a Černý napriek veľkej strate krvi prežil a opäť sa postupne vrátil do bežného života.

Operácia však nebola komplikovaná len v seriáli, ale aj počas samotného nakrúcania. Šikovné ruky maskérky museli doslova vykúzliť autentickú ranu na bruchu. Nanášanie špeciálnych farieb trvalo celé hodiny a počas nich musel herec Stanislav Majer nehybne ležať. To najnáročnejšie však ešte len prišlo. Pred samotným nakrúcaním si museli herci spolu s režisérom prejsť celý proces operácie niekoľkokrát tak, aby si zopakovali presný postup použitia operačných nástrojov.

1890 - Operácia Černého 1890 - Operácia Černého Zdroj: joj.sk

Medzitým však už bola na pľaci pripravená aj prasacia noha s vyhĺbenou dierou „od guľky“. V detailných záberoch, v ktorých je vidieť doktorovo vniknutie do rany, už totiž neležal na stole Černý, ale kus prasaťa. Doktorova operácia teda bola skutočná, akurát nie na človeku, ale na kúsku mŕtveho mäsa. Všetky zábery nemocnice sa nakrúcali v bývalom kláštore v centre Rožnavy, ktorý si tvorcovia upravili podľa svojich predstáv. Pozrite si zákulisné video z prípravy na operáciu strážmajstra Černého!

Sledujte desiatu epizódu historického seriálu 1890 opäť zajtra o 20:35 na JOJke!

HLÁŠKYZO SERIÁLU