Bez servítky

Polievka: Jerryho najlepší kamoš

Pripravte si túto pochúťku v pohodlí domova.

Ingrediencie:

  • 1 PL Tom Yum pasty
  • 2 PL lyžice oleja
  • 2 - 3 listy thajskej limetky
  • 1 menší koreň galangalu
  • steblo citrónovej trávy
  • cca 1 l mäsového vývaru
  • 2 PL cukru
  • 2 PL rybacej omáčky
  • 2 - 3 čerstvé chilli papričky
  • 10 dkg kreviet
  • 1 menšia šalotka
  • 2 malé cherry rajčiny
  • 10 dkg húb Shiitake
  • 1 zväzok čerstvého koriandra
  • limetková šťava

Postup:

  • galangal (ázijský príbuzný nášmu zázvoru) a citrónovú trávu rozrežeme na 2 - 3 časti
  • šalotku a rajčiny nakrájame na osminky
  • tradične sa používajú huby Shiitake prekrojené na polovičky 
  • vo väčšom hrnci si rozpálime olej 
  • pridáme Tom Yum pastu a zamiešame
  • postupne pridávame ďalšie suroviny: galangal, citrónovú trávu, listy thajskej limetky (tieto ingrediencie sa nekonzumujú, preto môžu byť nakrájané na veľké kúsky
  • pridáme rybaciu omáčku a cukor
  • za stáleho miešania zahrievame asi 2 až 3 minúty
  • pridáme šalotku, rajčiny, chilli papričky, huby a krevety
  • premiešame a necháme chvíľu opiecť
  • po ďalších 2 - 3 minútach zalejme vývarom
  • varíme 5 - 10 minút
  • pokiaľ sa na hladine začne tvoriť pena, pozbierame ju malým sitkom
  • nakoniec pridáme nadrobno pokrájaný koriander

Pred podávaním polievku dochutíme limetkovou šťavou. Polievka by mala mať vyváženú chuť, nie moc sladká, nie moc kyslá, záleží však na chuti každého z vás.