Hlavné jedlo: Šľachta a papaláši! Nazdravíčko!

Hlavné jedlo: Šľachta a papaláši! Nazdravíčko!

Hovädzie líčka so zemiakovou kašou.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

1 kg hovädzie líčka

Mrkva

Petržlen

Cibuľa

Olivový olej

Soľ

Korenie

Červené víno

Tymian

2,5 dl hovädzí vývar

1 PL rajčiakový pretlak

2 PL olej 1 PL

hladká múka

10 g maslo

1 kg zemiakov

Smotana na varenie

Muškátový orech

Cesnaková pasta

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme, zbavíme blán a nakrájame. Na rozpálenú panvicu pokladáme mäso, pridáme soľ a korenie a necháme upiecť a nebojíme sa toho aj keď sa trosku pripečie, mäso sa bude zo začiatku lepiť, ale necháme ho poriadne upiecť kvôli tomu, aby sa mäso netrhalo, keď ho budeme obracať. Mäso obrátime a necháme ho upiecť aj z druhej strany cca pól hodinku. Keď mäso bude upečené vyberieme ho a vložíme do pekáča. Na panvici, kde sme robili mäso vo výpeku otestujeme koreňovú zeleninu a cibuľu. Aby sa dostali všetky chute z výpeku do omáčky pridáme červené víno a poriadne premiešame, nech sa spoja chute. Pripravíme si demi-glace omáčku. Z múky a oleja pripravíme hnedú zápražku, ktorú miešame. Rozriedime ju vývarom, pridáme soľ, pretlak a miešame. Necháme ju pomaly variť bez miešania asi 30 minút. Nakoniec omáčku precedíme a podľa chuti pridáme maslo. Pridáme tymian, demiglace omáčku, lyžičku pretlaku a omáčku nechám zredukovať. Keď už je omáčka zredukovaná, prilejeme ju do pekáču k hovädzím líčkam a zakryjem alobalom a vložím do rozohriatej trúby na 160 stupňov. Mäso necháme piecť cca 4 hodiny. Následne si pripravíme zemiakové pyré. Zemiaky očistime a nakrájame na kocky. Dáme variť do vody a pridáme soľ. Po uvarení scedíme, pridáme smotanu, muškátový orech, trochu cesnakovej pasty, soľ a rozmixujeme.

Tagy: Jedlo