Hlavné jedlo: Tutti bene

Hlavné jedlo: Tutti bene

Lasagne.

Ochutnajte u vás doma recept z Bez servítky.

Suroviny:

800 g mleté hovädzie mäso

300 ml hovädzí vývar

4 PL olivový olej

1 plechovka lúpané rajčiny

1/2 plechovky paradajkový pretlak

2 ks cibuľa

3 strúčiky cesnak

Soľ

Mleté čierne korenie

Čerstvá bazalka

Bešamel:

80 g maslo

50 g hladká múka

60 g parmezán

600 ml mlieko

Soľ

Čierne mleté korenie

Muškátový oriešok

1 balíček lasagne

3 balíčky strúhaná Mozzarella

Zdroj: TV JOJ

Bolonská zmes: 

Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a vysypeme cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme do zlatista. Potom pridáme mleté mäso a opekáme kým nám mäso nezhnedne. Následne pridáme mleté čierne korenie a mletú červenú papriku - premiešame a krátko opekáme. Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 až 20 minút. Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku. Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak. Omáčku dobre premiešame a pridáme ju k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút. Potom môžeme podľa chuti pridať ešte nasekanú bazalku. Premiešame a odstavíme.

Bešamel:

 Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť. Potom pridáme múku a miešame, kým sa nám obidve zložky nespoja. Následne pomaly za stáleho miešania prilievame mlieko. Za stáleho miešania povaríme pár minút. Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme. Lasagne: Lasagne dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty. Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode. Následne každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku. Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie opäť rozotrieme v tenkej vrstve bešamel. Pokračujeme bolonskou zmesou, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta. Postup opakujeme kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút. Dozdobíme čerstvou bazalkou.

Tagy: Jedlo