Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Ingrediencie:
Thangzhong
25 g hladkej múky
65 ml mlieko (plnotučné)
30 ml vody
Cesto:
330 g hladkej múky
1/2 droždia
30 g cukor kryštálový
10 g soli
110 ml mlieko (plnotučné, mierne teplé)
1 celé vajce + 1 žĺtok
50 g masla (neslané)
Na potretie:
1 vajce
1 PL mlieka (plnotučné)
Postup:
1. Najskôr si pripravte Tangzhong. Do hrnca pridajte 65 ml mlieka, 30 ml vody a 25 g múky a priveďte k teplote 65 °C. Varíme za stáleho miešania až kým zmes nezhustne, približne 40 sekúnd.
2. Spravíme si kvások – v miske rozmiešame droždie v mlieku a necháme postáť 10 minút.
3. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ a cukor, kvások, Thangzhong a začnite miešať. Následne pridajte vajce a žĺtok a mieste cca. 7 minút. Pridajte maslo a mieste ešte zopár minút, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov misy.
4. Cesto nechajte kysnúť aspoň hodinu (najlepšie v teplom prostredí).
5. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Na pomúčenej doske tvarujte každý kúsok do peknej gule. Najskôr každú časť cesta jemne naťahujte a vkladajte do svojho stredu, potom uložte na dosku a pri stálom kontakte s doskou posúvajte k sebe.
6. Žemle uložte na jemne vymastený plech, pokryte fóliou a nechajte znovu aspoň hodinu odpočívať.
7. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C 15 až 17 minút. Každú žemľu jemne potrite glazúrou z vajca a mlieka a posypte sezamovými semienkami (ľubovoľné). Dajte piecť na 15 - 17 minút alebo až dokým sú pekne zlatisté. Ak sú dopečené, potrite ich rozpusteným maslom.
Mäso:
Ingrediencie:
1 kg mleté hovädzie mäso
2 lyžičky soli
Čierne korenie
Postup:
Zmes zamiešame a necháme chvíľku odstáť v chladničke. Vytvarujeme rovnaké placky a opekáme na panvici, pri pečení ešte posypeme troškou soli a čierneho korenia.
Domáca majonéza:
2 žĺtka 250 ml
olej
1 PL horčice (plnotučná)
Soľ
Čierne korenie
Postup:
Do žĺtok pridáme horčicu soľ, čierne korenie a začneme šľahať postupne pridávame olej až kým zmes nezhustne