Hlavné jedlo:  Párnokopytník z Texasu

Hlavné jedlo: Párnokopytník z Texasu

Hovädzí burger so zemiakovými hranolkami a šalátom.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky.

Ingrediencie:

Thangzhong

25 g hladkej múky

65 ml mlieko (plnotučné)

30 ml vody

Cesto:

330 g hladkej múky

1/2 droždia

30 g cukor kryštálový

10 g soli

110 ml mlieko (plnotučné, mierne teplé)

1 celé vajce + 1 žĺtok

50 g masla (neslané)

Na potretie:

1 vajce

1 PL mlieka (plnotučné)

Postup:

1. Najskôr si pripravte Tangzhong. Do hrnca pridajte 65 ml mlieka, 30 ml vody a 25 g múky a priveďte k teplote 65 °C. Varíme za stáleho miešania až kým zmes nezhustne, približne 40 sekúnd.

2. Spravíme si kvások – v miske rozmiešame droždie v mlieku a necháme postáť 10 minút.

3. Vo veľkej miske zmiešame múku, soľ a cukor, kvások, Thangzhong a začnite miešať. Následne pridajte vajce a žĺtok a mieste cca. 7 minút. Pridajte maslo a mieste ešte zopár minút, kým sa cesto neoddeľuje od okrajov misy.

4. Cesto nechajte kysnúť aspoň hodinu (najlepšie v teplom prostredí).

5. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí. Na pomúčenej doske tvarujte každý kúsok do peknej gule. Najskôr každú časť cesta jemne naťahujte a vkladajte do svojho stredu, potom uložte na dosku a pri stálom kontakte s doskou posúvajte k sebe.

6. Žemle uložte na jemne vymastený plech, pokryte fóliou a nechajte znovu aspoň hodinu odpočívať.

7. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C 15 až 17 minút. Každú žemľu jemne potrite glazúrou z vajca a mlieka a posypte sezamovými semienkami (ľubovoľné). Dajte piecť na 15 - 17 minút alebo až dokým sú pekne zlatisté. Ak sú dopečené, potrite ich rozpusteným maslom.

Mäso:

Ingrediencie:

1 kg mleté hovädzie mäso

2 lyžičky soli

Čierne korenie

Postup:

Zmes zamiešame a necháme chvíľku odstáť v chladničke. Vytvarujeme rovnaké placky a opekáme na panvici, pri pečení ešte posypeme troškou soli a čierneho korenia.

Domáca majonéza:

2 žĺtka 250 ml

olej

1 PL horčice (plnotučná)

Soľ

Čierne korenie

Postup:

Do žĺtok pridáme horčicu soľ, čierne korenie a začneme šľahať postupne pridávame olej až kým zmes nezhustne

Tagy: Jedlo