Dezert: Pan de miel

Dezert: Pan de miel

Perník.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny:

vajíčka

cukor

škorica

kakao

lekvár

hladká múka

sóda bikarbóna

prášok do perníka

mlieko

olej

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Vo väčšej mise si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme škoricu, kakao, lekvár a poriadne spojíme. Postupne zapracujeme múku zmiešanú so sódou bikarbónou a práškom do perníka. Nakoniec pridáme vlažné mlieko, olej a dôkladne vymiešame tekuté cesto (múku môžeme použiť aj bezlepkovú alebo špaldovú). Vylejeme na vymastený plech (cca 42x32 cm) a pečieme pri teplote 180°C približne 25-30 minút (záleží od veľkosti plechu). Upečený koláč hneď potrieme čučoriedkovým džemom alebo lekvárom. Kým trochu vychladne, rozpustíme 2 horké a 1 bielu čokoládu vo vodnom kúpeli, do ktorej pridáme kúsok Cery. Celý koláč rovnomerne polejeme a necháme stuhnúť čokoládu. 

Rock Candy:

Zmiešame vodu, kukuričný sirup a kryštálový cukor v hrnci na strednej, až vysokej teplote. Miešame, kým sa cukor nerozpustí. Štetcom zotrieme zvyšné kryštály z boku. Keď nám zmes dosiahne bod varu, počkáme, kým nám to nezmení farbu na svetložltú. Okamžite dáme panvicu preč z platničky. Necháme minútu odležať, kým neustanú bublinky. Potom pridáme čučoriedkový sirup. Miešame, kým sfarbenie nie je rovnomerné. Sladkosť nalejeme na papier na pečenie tak, aby mal približne rovnakú hrúbku. Necháme to vychladnúť, kým to nebude kompletne tvrdé. Potom to celé rozbijeme na malé kryštáliky. Perník a Rock Candy podávame oddelene. Perník ozdobíme čučoriedkou, lístkom mäty a pocukríme, podľa potreby aj čokoládovou polevou.

Tagy: Dezert