Predjedlo: Köpra

Predjedlo: Köpra

Šaltibarščiai - litovská studená cviklová polievka s kôprom.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Potrebujeme:

· 400 ml smotana kyslá

· 1000 ml kefír bez príchute

· 6 ks cvikla

· 4 ks uhorky šalátové

· 5 ks vajcia uvarené na tvrdo

· 4 ks pór,

· soľ

· 5 ks zemiaky,

· vňať kôprová

· bochník kváskového chleba k polievke

Zdroj: TV JOJ

Postup: 

Cviklu ošúpeme a uvaríme domäkka. Keď je uvarená, vyberieme ju, vodu v ktorej sa varila ale nevylievame, pretože ju neskôr použijeme do polievky. Uvaríme si dve alebo tri vajcia natvrdo. Do väčšieho hrnca nastrúhame uvarenú cviklu a uhorku a zalejeme ich smotanou, kefírom a vodou z cvikly. Vajcia natvrdo ošúpeme, oddelíme bielky od žĺtkov, bielky pokrájame na malé kúsky a pridáme do hrnca. V malej miske poriadne rozmiešame žĺtky pórom a cca dvomi čajovými lyžičkami soli. Pridáme do hrnca, všetko spolu poriadne premiešame. Podľa chuti dosolíme. Z cvikly chytí polievka krásnu cukríkovoružovú farbu. Podávame s uvarenými zemiakmi, ktoré ale pridávame do polievky až vtedy, keď ju máme naservírovanú na tanieri. Dozdobíme kôprovou vňaťou alebo pažítkou.

Tagy: Polievka