![Hlavné jedlo: Rétes na slano](https://static1.joj.sk/html/assets/img-transparent.png)
Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Suroviny na prípravu mäsa:
750 g vykosteného srnčieho chrbta
Olej, maslo podľa potreby
Čerstvý tymián a rozmarín
Soľ, čierne korenie
Postup:
Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na oleji opečieme z každej strany do hneda, aby sa zachovala šťavnatosť a chuť mäsa. Pridáme bylinky a maslo, s ktorým podlievame mäso. Hotové mäso necháme oddychovať a podávame.
Suroviny na divinovú omáčku:
500 g srnčích kostí
300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
1 menšia cibuľa
1 polievková lyžica paradajkového koncentrátu
Slnečnicový olej
2 dcl červeného suchého vína
Viazanička čerstvých byliniek (tymián, rozmarín)
Čierne celé korenie, nové korenie, soľ
50 g masla
Postup:
Kosti pokvapkáme olejom a upečieme v rúre do hneda. Umytú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kúsky a opražíme na oleji do zlatista. Pridáme paradajkový pretlak a ďalej chvíľu restujeme. Pridáme upečené kosti, červené víno a dusíme 4 min. Zmes zalejeme studenou vodou (cca 1,5 l), pridáme bylinky a privedieme k varu. Varíme cca 1 hodinu. Vývar precedíme a odstránime prebytočný tuk zvrchu. Vývar vyredukujeme do omáčkovej konzistencie. Dosolíme a zjemníme maslom.
Suroviny na zelerové variácie:
700 g zeleru - buľva
3 dcl mlieka
30 g masla
30 g ošúpaných lieskovcov
Slnečnicový olej
Soľ
Postup:
Zeler ošúpeme a nakrájame na 1cm hrubé plátky a pomocou okrúhlej formičky vykrojíme 5 koliesok, priemer cca 5 cm. Kolieska uvaríme v osolenom mlieku do mäkka, scedíme, osušíme a opečieme na masle na panvici do zlatista. Mlieko odložíme. 50 g zeleru nastrúhame na drobno, vysmažíme v oleji a necháme odkvapkať na papieri. Lieskovce opečieme nasucho na panvici. Po vychladnutí ich nasekáme a pridáme vysmažený zeler. Zvyšky zeleru nakrájame na kocky a uvaríme v odloženom mlieku do mäkka. Odlejeme trocha mlieka a zeler rozmixujeme do hladka. Vmiešame cca 20 g masla pre zjemnenie. Dochutíme podľa potreby.
Suroviny na hubový royal:
150 g hnedých šampiňónov
10 g masla
150 g smotany na šľahanie
50 g šalotky
Strúčik cesnaku
Vetvička tymianu
4 žĺtka
Postup:
Šalotku a cesnak nakrájame na tenké plátky a s tymiánom jemne podusíme na masle. Pridáme nakrájané šampiňóny, premiešame, zalejeme smotanou a varíme do mäkka cca 6-7 min. Hotovú zmes rozmixujeme s ponorným mixérom a necháme vychladnúť. Pridáme žĺtka, opäť rozmixujeme a dosolíme. Zmes naplníme do silikónových foriem a vo vodnej lázni alebo na pare varíme 10-15 min.
Suroviny na slanú štrúdľu:
Štrúdľové ťahané cesto
200 g mangoldu
20g masla
30 g cibule
1 strúčik cesnaku
Žĺtok
Soľ
Postup:
Cibuľu a cesnak najemno posekáme a sprudka zarestujeme na masle. Pridáme nakrájaný mangold, osolíme a zľahka zarestujeme. Zmes necháme vychladnúť. Ťahané cesto naplníme s vychladnutou zmesou a vytvoríme malú roládu, ktorú potrieme s vaječným žĺtkom. Pečieme 13 min. na 185°C.