Hlavné jedlo: Rétes na slano

Hlavné jedlo: Rétes na slano

Srnčí chrbát so zelerovými variáciami, slaná štrúdľa, hubový royal a divinová omáčka.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Suroviny na prípravu mäsa:

750 g vykosteného srnčieho chrbta

Olej, maslo podľa potreby

Čerstvý tymián a rozmarín

Soľ, čierne korenie

Postup:

Mäso osolíme, okoreníme a na panvici na oleji opečieme z každej strany do hneda, aby sa zachovala šťavnatosť a chuť mäsa. Pridáme bylinky a maslo, s ktorým podlievame mäso. Hotové mäso necháme oddychovať a podávame.

Suroviny na divinovú omáčku:

500 g srnčích kostí

300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

1 menšia cibuľa

1 polievková lyžica paradajkového koncentrátu

Slnečnicový olej

2 dcl červeného suchého vína

Viazanička čerstvých byliniek (tymián, rozmarín)

Čierne celé korenie, nové korenie, soľ

50 g masla

Postup:

Kosti pokvapkáme olejom a upečieme v rúre do hneda. Umytú koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame na menšie kúsky a opražíme na oleji do zlatista. Pridáme paradajkový pretlak a ďalej chvíľu restujeme. Pridáme upečené kosti, červené víno a dusíme 4 min. Zmes zalejeme studenou vodou (cca 1,5 l), pridáme bylinky a privedieme k varu. Varíme cca 1 hodinu. Vývar precedíme a odstránime prebytočný tuk zvrchu. Vývar vyredukujeme do omáčkovej konzistencie. Dosolíme a zjemníme maslom.

Zdroj: TV JOJ

Suroviny na zelerové variácie:

700 g zeleru - buľva

3 dcl mlieka

30 g masla

30 g ošúpaných lieskovcov

Slnečnicový olej

Soľ

Postup:

Zeler ošúpeme a nakrájame na 1cm hrubé plátky a pomocou okrúhlej formičky vykrojíme 5 koliesok, priemer cca 5 cm. Kolieska uvaríme v osolenom mlieku do mäkka, scedíme, osušíme a opečieme na masle na panvici do zlatista. Mlieko odložíme. 50 g zeleru nastrúhame na drobno, vysmažíme v oleji a necháme odkvapkať na papieri. Lieskovce opečieme nasucho na panvici. Po vychladnutí ich nasekáme a pridáme vysmažený zeler. Zvyšky zeleru nakrájame na kocky a uvaríme v odloženom mlieku do mäkka. Odlejeme trocha mlieka a zeler rozmixujeme do hladka. Vmiešame cca 20 g masla pre zjemnenie. Dochutíme podľa potreby.

Suroviny na hubový royal:

150 g hnedých šampiňónov

10 g masla

150 g smotany na šľahanie

50 g šalotky

Strúčik cesnaku

Vetvička tymianu

4 žĺtka

Postup:

Šalotku a cesnak nakrájame na tenké plátky a s tymiánom jemne podusíme na masle. Pridáme nakrájané šampiňóny, premiešame, zalejeme smotanou a varíme do mäkka cca 6-7 min. Hotovú zmes rozmixujeme s ponorným mixérom a necháme vychladnúť. Pridáme žĺtka, opäť rozmixujeme a dosolíme. Zmes naplníme do silikónových foriem a vo vodnej lázni alebo na pare varíme 10-15 min.

Suroviny na slanú štrúdľu:

Štrúdľové ťahané cesto

200 g mangoldu

20g masla

30 g cibule

1 strúčik cesnaku

Žĺtok

Soľ

Postup:

Cibuľu a cesnak najemno posekáme a sprudka zarestujeme na masle. Pridáme nakrájaný mangold, osolíme a zľahka zarestujeme. Zmes necháme vychladnúť. Ťahané cesto naplníme s vychladnutou zmesou a vytvoríme malú roládu, ktorú potrieme s vaječným žĺtkom. Pečieme 13 min. na 185°C.

Tagy: Jedlo