Používate zastaralú verziu prehliadača, z tohto dôvodu nie je možné prehrať video.
Prosím, aktualizujte si prehliadač na najnovšiu verziu.
Marináda:
kuracia Tikka
150 g hustého smotanového jogurtu
1 PL čerstvého strúhaného zázvoru
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1/2 ČL mletého chilli
1 ČL mletého koriandra
šťava z 1/2 citróna
soľ
2 PL olivového oleja
750 g vykostených kuracích stehien
Omáčka Masala:
grilovaná kuracia Tikka
1 - 2 PL ghee alebo oleja
2 väčšie cibule nakrájané sa tenké plátky
1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
6 ks kardamónu
2 ČL korenia garam masala
2 ČL mletého koriandra
chilli mleté alebo 1 - 2 ks nasekané čerstvé
250 ml smotany na šľahanie
2 - 3 PL paradajkového pyré
4 PL horúcej vody
1/2 ČL cukru
1/2 ČL soli
čerstvý koriander na ozdobu
Postup:
Na marinádu zmiešame mletý koriander, chilli, postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, soľ, olej a jogurt. Kuracie mäso pokrájame na väčšie kusy a naložíme. Marinujeme cez noc. Kuracie kúsky grilujeme na grile alebo v rúre z oboch strán spolu 20 - 25 minút.
Na omáčku Masala:
Cibuľu si nakrájame na tenké plátky a podusíme na rozpálenom ghee. Pridáme pretlačený cesnak a postrúhaný zázvor. K cibuľovému základu pridáme nasekané chilli, mletý koriander, zmes garam masala, kardamón a minútku opečieme. Pridáme soľ, cukor, horúcu vodu, paradajkové pyré a prilejeme smotanu. Privedieme do varu a varíme 10-15 minút. Na záver pridáme kúsky grilovanej Tikky a ešte chvíľu povaríme.. Podávame s ryžou a indickou plackou Naan.
Naan:
500 g hladkej múky
4 PL jogurtu
1 balenie sušeného droždia
1 zarovnaná ČL kypriaceho prášku
2 ČL cukru
2 ČL soli
275 ml plnotučného mlieka
rastlinný olej
maslo a cesnak na pomastenie upečených naanov
Postup:
Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do ktorej dáme 2 PL oleja, jogurt, droždie, kypriaci prášok, cukor a soľ. Zmiešame prstami, kým sa vytvoria omrvinky a postupne prilievame mlieko izbovej teploty. Uhnetieme pružné a nelepivé cesto. Trvá to asi 15 minút, ja používam robot a domiesim ručne. Vymiesené cesto potrieme trochou oleja a necháme zvojnásobiť objem. Rúru si vyhrejeme na 240 st.C, horný a dolný ohrev, spolu s plechom na pečenie. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 4 časti. Tri si zatiaľ odložíme. Prvý kúsok vytvarujeme na guličku a potom rozvaľkáme na trojuholníkový tvar (cca 25 cm dĺžka aj 25 cm šírka v najširšej časti). Naan uložíme na papier na pečenie a vložíme na horúci plech. Pečieme na 240 st. C 5 minút na najvyššej polohe v rúre. Naan sa nafúkne, bude mäkký, nadýchaný a prepečený. Potrieme maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a odložíme do tepla (alobal, utierka), kým upečieme postupne všetky naany.
Dhal:
200 g červenej šošovice
1/2 plechovky drvených paradajok (alebo 2 - 3 čerstvé oblanšírované)
200 ml kokosového mlieka
1 cibuľa
kokosový olej
1 ČL rímskej rasce
1 ČL kurkumy
1 ČL mletého koriandra
chilli podľa chuti
soľ
Postup:
Na panvici roztopíme kokosový olej a speníme pokrájanú cibuľu. Pridáme korenie a minútku opečieme. Pridáme paradajky, krátko zahrejeme a vsypeme šošovicu. Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme cca 20 minút, ak šošovica príliš hustne, podlejeme ešte vodou alebo kokosovým mliekom. Nakoniec posolíme, soli netreba veľa, lebo korenie spraví výraznú chuť.