Hlavné jedlo: London Bollywood

Hlavné jedlo: London Bollywood

Chicken Tikka Masala.

Pripravte si u vás doma recept z Bez servítky!

Marináda:

kuracia Tikka 

150 g hustého smotanového jogurtu 

1 PL čerstvého strúhaného zázvoru

2 strúčiky cesnaku, pretlačené 

1/2 ČL mletého chilli

 1 ČL mletého koriandra 

šťava z 1/2 citróna 

soľ

2 PL olivového oleja

750 g vykostených kuracích stehien

Omáčka Masala:

grilovaná kuracia Tikka 

1 - 2 PL ghee alebo oleja

2 väčšie cibule nakrájané sa tenké plátky 

1/2 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru 

2 strúčiky cesnaku, pretlačené

6 ks kardamónu 

2 ČL korenia garam masala 

2 ČL mletého koriandra 

chilli mleté alebo 1 - 2 ks nasekané čerstvé 

250 ml smotany na šľahanie 

2 - 3 PL paradajkového pyré 

4 PL horúcej vody 

1/2 ČL cukru 

1/2 ČL soli

čerstvý koriander na ozdobu

Zdroj: TV JOJ

Postup:

Na marinádu zmiešame mletý koriander, chilli, postrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, soľ, olej a jogurt. Kuracie mäso pokrájame na väčšie kusy a naložíme. Marinujeme cez noc. Kuracie kúsky grilujeme na grile alebo v rúre z oboch strán spolu 20 - 25 minút. 

Na omáčku Masala:

Cibuľu si nakrájame na tenké plátky a podusíme na rozpálenom ghee. Pridáme pretlačený cesnak a postrúhaný zázvor. K cibuľovému základu pridáme nasekané chilli, mletý koriander, zmes garam masala, kardamón a minútku opečieme. Pridáme soľ, cukor, horúcu vodu, paradajkové pyré a prilejeme smotanu. Privedieme do varu a varíme 10-15 minút. Na záver pridáme kúsky grilovanej Tikky a ešte chvíľu povaríme.. Podávame s ryžou a indickou plackou Naan.

Naan:

500 g hladkej múky

4 PL jogurtu 

1 balenie sušeného droždia

1 zarovnaná ČL kypriaceho prášku 

2 ČL cukru

2 ČL soli

275 ml plnotučného mlieka

rastlinný olej

maslo a cesnak na pomastenie upečených naanov

Postup: 

Múku preosejeme do misy, urobíme jamku, do ktorej dáme 2 PL oleja, jogurt, droždie, kypriaci prášok, cukor a soľ. Zmiešame prstami, kým sa vytvoria omrvinky a postupne prilievame mlieko izbovej teploty. Uhnetieme pružné a nelepivé cesto. Trvá to asi 15 minút, ja používam robot a domiesim ručne. Vymiesené cesto potrieme trochou oleja a necháme zvojnásobiť objem. Rúru si vyhrejeme na 240 st.C, horný a dolný ohrev, spolu s plechom na pečenie. Keď je cesto vykysnuté, rozdelíme ho na 4 časti. Tri si zatiaľ odložíme. Prvý kúsok vytvarujeme na guličku a potom rozvaľkáme na trojuholníkový tvar (cca 25 cm dĺžka aj 25 cm šírka v najširšej časti). Naan uložíme na papier na pečenie a vložíme na horúci plech. Pečieme na 240 st. C 5 minút na najvyššej polohe v rúre. Naan sa nafúkne, bude mäkký, nadýchaný a prepečený. Potrieme maslom zmiešaným s pretlačeným cesnakom a odložíme do tepla (alobal, utierka), kým upečieme postupne všetky naany.

Dhal:

200 g červenej šošovice

1/2 plechovky drvených paradajok (alebo 2 - 3 čerstvé oblanšírované) 

200 ml kokosového mlieka 

1 cibuľa 

kokosový olej 

1 ČL rímskej rasce 

1 ČL kurkumy 

1 ČL mletého koriandra

chilli podľa chuti 

soľ

Postup:

Na panvici roztopíme kokosový olej a speníme pokrájanú cibuľu. Pridáme korenie a minútku opečieme. Pridáme paradajky, krátko zahrejeme a vsypeme šošovicu. Zalejeme kokosovým mliekom a privedieme do varu. Na miernom ohni varíme cca 20 minút, ak šošovica príliš hustne, podlejeme ešte vodou alebo kokosovým mliekom. Nakoniec posolíme, soli netreba veľa, lebo korenie spraví výraznú chuť.

Tagy: Jedlo