Všimli ste si to? Scéna z Einsteina bola inšpirovaná známym hororom: Ako sa nakrúcala?

Záverečná scéna nového komediálno-kriminálneho seriálu Einstein bola poriadne dramatická, pričom ju posilnil skvelý výkon Mariána Miezgu. Ten sa so sekerou v ruke šialene dobíjal do miestnosti, v ktorej sa pred ním skrývali jeho dcéra s frajerom. Filmových fajnšmekrov táto scéna potešila hneď dvojnásobne, pretože priamo odkazuje na kultový horor Osvietenie.

Hlavnú úlohu v horore Osvietenie si zahral fantastický Jack Nicholson, ktorý sa pomocou sekery snažil dostať do kúpeľne k svojej žene. Táto legendárna scéna sa volá "Here´s Johnny" (pozn.red. - Je tu Johnny) a režisér Martin Kazimír ju v prvej časti seriálu Einstein parafrázoval. "Nápad vznikol spontánne a neplánovane počas produkčnej porady k prvému dielu. Postava Kovára sa mala chcieť dostať do dverí k svojej dcére. Keďže boli dvere zamknuté, mal chcieť rozstreliť zámok. Mne sa to však zdalo príliš náhle a tiež by tým mohol ohroziť dcéru. Navrhol som teda, či by sa radšej nepokúsil dnu vlámať, napríklad, pomocou požiarnej sekery. Tam vznikol prvotný nápad a takmer zároveň som vedel že jediný, kto to u náš môže zahrať, je Majo Miezga," povedal pre joj.sk režisér Einsteina.

Tvorcovia sa obávali, či herec bude ochotný zahrať si malú epizódnu postavu. verili však, že keď mu nápad predstavia, zápači sa mu to. "Majo sa mi na tú postavu hodil jednak kvôli istej podobnosti, čo sa týka výrazu, ale zároveň som vedel, že prerod od nevinne pôsobiaceho policajta na šialenca, ktorý sekerou rúbe do dverí, aby zastrelil priateľa svojej dcéry, to chce obrovský herecký talent, rozsah a navyše nadhľad - keďže pri tom všetkom ide o parafrázu a jemnú paródiu. To všetko Majo Miezga našťastie má a postavu stvárnil dokonale," myslí si Kazimír.

Einstein - Majo Miezga Zdroj: TV JOJ

​Nápad, odkázať na scénu z hororu Osvietenie, však trošku skomplikoval prípravy na nakrúcanie. "Dlho sme hľadali priestor, ktorý by vyzeral dobre na kameru, mohol mať požiarny systém CO2, a zároveň uveriteľné drevené dvere. Samozrejme sme nič také nenašli a rozhodli sa to natočiť v priestore, ktorý mal najlepšiu dispozíciu, ale kovové dvere. Na výrobu špeciálnych dverí sme však nemali rozpočet, takže sme hľadali také, aby sa lámali podobne ako vo filme Shining (Osvietenie). Stála na tom moja kľúčová vízia - Majo Miezga ako šialenec, ktorý ako Jack Nicholson vsunie tvár do vysekanej diery vo dverách a prihovára sa svojej dcére. Tú hrala skvelá Monika Šagátová, ktorá mala zo scény prirodzene strach. Chcel som od nej, aby ten moment prehrávala a bola v takej obrovskej panike ako Shelley Duvall. Ona má v predlohe na obranu nôž, ktorým Jacka sekne, keď chce odomknúť dvere, ale nôž v našej situácii nebol logický. Keďže sme už boli v parodickom rytme, zohnali sme jej kovové pravítko, ktoré v sklade, kde sa ukrýva, nájde," vysvetlil.

Einstein - Monika Šagátová Zdroj: TV JOJ

​Podľa slov herečky Shelley Duvall, ktorá si v Osvietení zahrala Wendy Torrance, sa "dverová scéna" nakrúcala až tri dni. Kým nebol záber dokonalý, zničilo sa údajne viac než 60 dverí. Tvorcovia Einsteina to museli zvládnuť za oveľa kratší čas a s podstatne menším počtom dverí. "Na nakrútenie sme mali pol hodinu a dvoje dvere. Keďže sme však boli v sklze, ak by to nevyšlo na prvýkrát, nebol by už čas osadiť nové dvere na druhý pokus. Boli sme v situácii, že to teda skúsime, a keby to nevyšlo, zrejme budeme musieť ísť od toho a časť so sekerou v strihu nepoužiť. Nemohli sme teda ani skúšať, tak sme si všetko detailne vysvetlili, rozbehli kameru a dúfali v šťastie. A skutočne to teda vyšlo na prvú dobrú," dodal s úsmevom režisér.

Čo povedal o nakrúcaní seriálu Einstein herec Marián Miezga? Pozrite si rozhovor: 

​Sledujte komediálno-kriminálny seriál Einstein opäť v nedeľu o 20:35 na JOJke!