Načo je nám pôst pred Veľkou nocou? Naši špecialisti naň nedajú dopustiť!

Mali by sme sa naozaj postiť?

Do našich domovov prichádzajú Veľkonočné sviatky, ktoré sa už tradične spájajú so štyridsaťdňovým pôstom. Ide o formu pokánia nielen v kresťanstve, ale aj v iných náboženstvách. Začal sa už na Popolcovú stredu a končí zajtra na Veľký piatok. Zo zdravotného hľadiska sme si odopierali mnohé veci, neresti a jedli sme striedmejšie. Zriekli sme sa sladkého, veľa ľudí nepilo kávu, alkohol, no a tí najodvážnejší dokonca na istý čas prestali fajčiť. U našich špecialistov z Mojej mamy sme zisťovali, ako vplýva pôst na naše stravovacie návyky. "Hoci nám pôst pomaly končí, Chcela by som apelovať na ľudí, že to neznamená, že teraz vypijeme liter rumu na posedenie, lebo sme sa 40 dní postili. Treba začať striedmejšie. Posť končí v období, keď nám príroda ponúka veľa vecí," vysvetľuje Zuzka Sabolová. V zdravom stravovaní by sme teda mali pokračovať hneď po tom, čo sa na šibačke zahryzneme do chutného údeného mäsa a sladkých dobrôt od výmyslu sveta plných cukru.

Pozitívny prínos pôstu si všíma aj Zuzkin kolega Martin Korbelič, ktorý sa snaží zdravo stravovať aj mimo spomínaných štyridsiatich dní. "Každé odľahčenie, jedenie vitamínov a produktov, ktoré neobsahujú veľa cukru a tuku, ktoré nám upchávajú cievy, je prínosom. Obmedziť by sme mali múku a používať zdravšie suroviny ako pšeno, bulgur či napríklad ginou," hovorí Martin. Podľa špecialistu tieto suroviny obohatia náš jedálny lístok nielen chuťovo, ale najmä po zdravotnej stránke.   

Zdroj: joj.sk

Na Veľkú noc je pripravený aj tretí špecialista Marek Ort, ktorý bude tieto sviatky oslavovať po prvýkrát so svojím novým prírastkom - malým Samkom. "U nás doma je o jedného člena viac, takže sa budeme snažiť niekam vyraziť. Pôjdeme sa tiež pozrieť za babkou a dedkom do Prahy," prezrádza Marek. Tradície v Česku sú však predsa len o čosi iné. Na Slovenku sa podľa špecialistu z Česka dodržujú striktnejšie a ľudia aj chodia oveľa viac do kostola. "No vždy je čas strávený s rodinou príjemný, takže práve to je tá najlepšia tradícia," uzatvára Marek. Veríme, že sviatky jari si užijete naplno aj vy a pritom nezabudnete nielen na rodinu, ale ani na svoje zdravie.

Sledujte premiérovú epizódu Moja mama varí lepšie ako tvoja dnes o 17:55 na JOJke!