Hovoria vám niečo stískanice? Na dokonalú prílohu k polievke stačí 5 základných surovín!

Dubovské stískanice patria medzi tradičný pokrm zo Slovenska. Či už máte ten svoj overený recept uchovaný v domácej kronike, alebo hľadáte ten najlepší, môžete sa inšpirovať reláciou Na chalupe!

Na recept, ktorý môžete použiť ako prílohu alebo konzumovať samý, potrebujete len päť základných surovín, ktoré určite nájdete aj u vás doma. Možno to tak nebude s oškvarkovou masťou, ktorá nie je úplne tradičným tukom, no v recepte sa vám odvďačí lahodnou chuťou! 

Na recept potrebujeme:

1 kg zemiakov

300 g hladkej múky

oškvarkovú masť

soľ

čierne korenie 

Stískanice sa najčastejšie uplatnia ako príloha ku kyslej fazuľovej polievke. Ide o klasické lokšové cesto, no je tam viac múky, musí sa to mútiť a pridá sa oškvarková masť, ktorá je ich špecifikom. Očistíme si ako prvé zemiaky, ktoré sme predtým uvarili v šupke. Uvarené a očistené zemiaky sa popučia v "pučadle", zasypú múkou, ktorú predtým preosejeme, pridáme trocha soli, vypracujeme cesto. S cestom treba hneď pracovať, lebo zemiaky stvrdnú. Natierame oškvarkovú masť na cesto, ktoré sme si predtým rozvaľkali na kruh. Posypeme čiernym mletým korením. Cesto narežeme na osem častí, začíname od vnútornej strany smerom von, prekladáme ich a zatočíme dovnútra. Celý postup nájdete vo videu vyššie!

Sledujte Na chalupe dnes o 16:45 na JOJke!