01 Na hrane

Protesty i nehoda Andreja Danka: Toto budú hostia v relácii Na hrane!

Protestný štvrtok. Aj dnes zvolala opozícia protesty proti novele Trestného zákona. Tá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Opozičné Progresívne Slovensko, KDH a SaS žiadajú vládu, aby stiahla novelu z rokovania parlamentu. Prezidentka Zuzana Čaputová je presvedčená, že predkladatelia novely Trestného zákona nevedia o dôsledkoch, ktoré zmeny môžu priniesť. Ak by sa stretli s ľuďmi z praxe ešte pred predložením novely, tak by takýto návrh v súčasnosti v parlamente nebol, uviedla hlava štátu. Čo bude ďalej?

Protesty, ktoré opozícia zvoláva opakovane, majú vyjadriť nesúhlas s novelou Trestného zákona, ktorá predpokladá zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Podľa šéfa PS Michala Šimečku, ak by sa novela prijala tak, ako to navrhovala vláda, už dnes by platila a ÚŠP by bol zrušený. Nestalo sa tak aj vďaka verejnému tlaku. Aj podľa prezidentky Zuzany Čaputovej predkladatelia nevedia o dosahoch Trestného zákona. Hlava štátu sa stretna s právnymi expertmi a autoritami. "Bolo to zaujímavé a silné počúvanie, takáto odborná debata mala byť nielenže súčasťou riadneho legislatívneho procesu, ale dokonca mala predchádzať pri zámere prijať takto zásadné zmeny," povedala hlava štátu. Pripomenula, že s ministrom spravodlivosti sa stretla koncom minulého roka a nevie, s akými odborníkmi sa o návrhu rozprával. "Pokiaľ viem, ani odborné kapacity ministerstva spravodlivosti sa nepodieľali na tvorbe tejto novely," podotkla Čaputová. A v neposlednom rade žije v ostatných dňoch Slovensko aj nehodou Andreja Danka, ktorý v nočných hodinách nezvládol riadenie auta a pri nehode poškodil stĺp aj semafor. Opozícia po zverejení informácie o nehode ústavného činiteľa kritizovala postup polície a za zlyhanie považuje aj vykonanie dychovej skúšky až na druhý deň. Preto žiada odvolanie šéfa SNS z postu podpredsedu národnej rady. Mimoriadna schôdza sa koná tiež vo štvrtok vo večerných hodinách. Keďže ide o aktuálne a pálčivé témy, práve o nihc budú dnes v relácii Na hrane diskutovať minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a bývalý prezident policajného zboru Jaroslav Spišiak.

Relácia Na hrane ale nie je len o téme, ktorá je aktuálne vo vysielaní. Samozrejme, že diváci môžu poslať svoje podnety a námety, ktoré by chceli, aby politici rozoberali. Či už pôjde o školstvo, zdravotníctvo, obranu alebo financie, stačí vyplniť formulár, v ktorom divák dá námet či podnet. Relácia sa tak viac priblíži k ľuďom a témam, ktoré ich trápia.

Máte nejakú otázku na Matúša Šutaj Eštoka alebo Jaroslava Spišiaka? Neváhajte a pošlite ju priamo do relácie. Moderátorka sa opýta za vás. Relácia Na hrane bude po skončení na obrazovkách televízie JOJ pokračovať na webe joj.sk. Ak by ste sa teda nedočkali odpovede, sledujte pokračovanie online, kde budú politici odpovedať predovšetkým na divácke otázky.

Sledujte reláciu Na hrane dnes o 21:50 hod. na JOJke!